Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svampens framtid höljd i dunkel – "Den ska inte bara stå och kosta pengar"

Svampen har fått en arvtagare - men nu då?
Vad ska hända med det 58 meter höga landmärket som ska tömmas på vatten om ett par år.
-Ja, det återstår att se, säger kommunalrådet Björn Sundin, s.

Efter att ha försett oss örebroare med rent vatten i snart 60 år, har det 58 meter höga vattentornet snart gjort sitt. När den nya vattenreservoaren "Lyra" tas i bruk om ett par knappa år, ska den randiga byggnaden som hälsat resande från välkomna till Örebro, tas ur bruk.

Eftersom Svampen är ett byggnadsminnesmärke, är det skyddat från alltför stora förändringar även i framtiden.

- Vi får ju inte påverka utsidan på Svampen, till exempel att såga upp hål i fasaden. Vi märkte av bevarandeskyddet till och med när vi skulle sätta upp den nya belysningen, säger Björn Sundin, kommunalråd och ordförande i Byggnadsnämnden i Örebro.

- Än så länge är det ju kommunen som äger Svampen, men på sikt är väl Örebroporten den enda rimliga ägaren. Då kan man också tänka sig att Örebroporten får hitta en hyresgäst som vill använda Svampen till någon lämplig verksamhet, så den inte bara står och kostar kommuninvånarna pengar, säger han.

Örebroporten är ett fastighetsbolag som ägs av Örebro kommun.