Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svar om elbilar: Oroa dig inte – detta blir hur bra som helst

Svar på insändaren ”Elbilar kräver ett varv till” av ”Mimmi tänkaren” i NA tisdag 20 juli.

Direkta felaktigheter och okunskap staplas på varandra i insändaren om elbilar.

Alla måste ladda på jobbet. Jo promillen som kör 35 mil enkelresa till jobbet kan behöva ladda på jobbet. Vem kör 35 mil till jobbet??? Känner inte en kotte som gör det.

Elbilar är bara för läskiga höginkomsttagare. Redan i dag är det billigare att drifta och äga en elbil tack vare kanske 80 procent lägre bränsleutgifter. Alla elbilar är inte dyra. Lägre servicekostnad dessutom. Mycket har hänt, tack och lov. Bilden av direktörer i en Tesla för över en mille lever kvar.

Elbilar kan privatleasas från 2 000 kr per månad i dag 2021, MG ZS exempelvis.

Det blir besvärligt speciellt på landet. Helt fel igen. Det blir lättare på landet för där kan man utan problem installera en i dag billig laddbox. Jobbigare om man bor i höghus i stan.

Detta är en supergod nyhet för lantisar som är helt bilberoende. Tankar gör man när man sover. Hur jobbigt är det? Fast det är klart ska man köra 35 mil till jobbet i varje riktning sover man kanske sällan.

Då har vi inte ens snackat om miljöproblemen med fossilsörplande förbränningsmotorer.

Inga beräkningar visar att strömförbrukningen totalt ska öka fem gånger. Helt fel och missvisande. Poängen är att elbilen är enormt mycket mer energieffektiv än en fossilt driven bil. Tänk tjock-TV jämfört med en modern TV.

Då har vi inte ens snackat om miljöproblemen med fossilsörplande förbränningsmotorer. Batterier är inte utan problem men det är en stilla västanfläkt i jämförelse med fossila bränslen.

Visst finns det utmaningar med långresor och snabbladdare. Men tre dygn för 100 mil är negativa fantasier och har absolut ingenting med verkligheten att göra. En viktig poäng är att folk gör färre långresor än de tror.

Det folk i allmänheten behöver förstå är att för vardagskörning, livet på landet är i dag vilken billigare elbil som helst okej. Bättre för miljön. Bättre för plånboken. Om man oroar sig för resan till fjällen kan man hyra en vanlig bil för alla pengar man sparat på sin elbil.

”Mimmi tänkaren” behöver inte oroa sig. Detta blir hur bra som helst. Billigare, renare och helt fantastiskt för landsbygden.

Anders Persson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel