Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svar på ”Finns det redan aktiv dödshjälp?”: Många på vårdboende har inte ett värdigt liv

Svar till ”CK” och tankar angående aktiv dödshjälp i NA lördag 25 juli.

Beklagar din mammas bortgång. Det är alltid svårt att förlora någon närstående. Min fråga är ändå: Hade din mamma klarat natten utan en lugnande spruta? Hur mycket längre hade hon orkat leva?

De som i dag bor på vårdboenden är ofta gamla, svaga och väldigt sjuka. Givetvis ska man ändå inte utföra aktiv dödshjälp då det inte är lagligt i Sverige.

Är en människa döende och dessutom orolig är det väl fantastiskt att sjuksköterskorna på vårdboenden får och kan ge något lugnande. Givetvis efter läkarordination.

Man vet inte om det förkortar livet. OM så är fallet dör den människan med ett lugn och utan smärta. Kanske några timmar, något dygn tidigare än utan ”sprutan”.

Efter otaliga år inom äldrevården i länet kan jag säga att många av de som bor på vårdboenden i dag inte lever ett värdigt liv. Många önskar dagligen att få avsluta livet, andra är så dementa att de går runt, runt i en dimma utan att veta vad de heter eller var de är.

Jag hoppas att lagen kommer att ändras så varje människa själv kan bestämma när det är dags att avsluta sitt liv. Jag vill inte bli så gammal som möjligt utan ha ett värdigt liv och sedan ett lugnt, fridfullt och smärtfritt slut. Mycket hellre en skonsam spruta än att vara orolig med smärta för att bli några dagar äldre.

Att sitta vid sidan av en döende människa kan vara fint och lugnt om hen är harmonisk men det kan också vara väldigt jobbigt om hen har dödsångest och plågas av smärta.

Vårdarbetare i Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel