Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svar på kritiken: SVT har inte haft för avsikt att smutskasta Örebro Prides arbete

Annons

Anna Örenius och Brittinger Örenius kritiserar reportageserie: ”SVT Nyheter Örebro riktar grova anklagelser mot oss – utan någon grund”. Här bemöter SVT kritiken.

SVT Nyheter Örebro har på inga sätt haft för avsikt att smutskasta föreningen Örebro Prides viktiga arbete med Örebro Pride som de genomfört i flera år.

Eftersom skattepengar använts vid finansieringen är det däremot av intresse för allmänheten att ta del av vad pengarna går till. Eftersom Örebro Prides eller bolaget Mefabs verksamhet har finansierats av skattemedel så bygger vår granskning på de uppgifter som finns offentliga inte bara för oss utan för alla medborgare via Örebro kommuns diarium.

... att låta sig styras av detta och undvika ämnen som kidnappas m ed annat uppsåt, är inte ett alternativ.

I vår granskning har olika röster kommit till tals, både de som är kritiska till hur föreningen styrs och de som är positiva. Ingenstans har arbetet med Pridearrangemanget kritiserats eller de många ideella krafter och de sponsorer som varje år gjort det möjligt att genomföra det.

Att SVT:s publiceringar delas och publiceras på sajter med syften att sprida andra budskap än vad publiceringen syftar till är ett stort problem för SVT och annan etablerad media. Men att låta sig styras av detta och undvika ämnen som kidnappas med annat uppsåt, är inte ett alternativ. Det skulle innebära att vi kapitulerar inför krafter som önskar styra pressfriheten och i förlängningen hela det demokratiska samtalet. Idag är tyvärr både personer som medverkar och reportrar på SVT utsatta för det hårda tonläget i sociala medier, vilket är en mycket olycklig utveckling.

Det är viktigt att understryka att SVT:s publiceringar går att anmäla till granskningsnämnden. Det kan handla om att en privatperson upplever publiceringen som till exempel osaklig eller partisk. En oberoende nämnd tar sedan ställning till om ärendet ska tas upp till granskning.

Vår granskning går fortfarande att ta del av på SVT Nyheter Örebros hemsida.

Linda Hermansson

Ansvarig utgivare SVT Nyheter Örebro

SVT Nyheter Örebro hemsida hittar du här.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons