Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårarbetad bro i Hallsberg undersöks med drönare

Tekniska avdelningen i Hallsberg har snart inventerat samtliga 43 broar i kommunen. Det som återstår är gång- och cykelbron vid järnvägsstationen, den kommer att inspekteras med hjälp av drönare på torsdag 16 maj.

Annons

Som NA berättat tidigare pågår ett större arbete med att se över alla broar som Hallsbergs kommun ansvarar för. Totalt rör det sig om 43 broar runt om i bygderna.

Nu återstår en av de mer komplicerade inspektionerna. Det gäller gång- och cykelbron över resecentrum, som i dagligt tal kallas pylonbron rätt och slätt. Svårigheten ligger i att bron går över järnväg och elledningar, där en ständig ström av tåg tuffar fram.

Därför har det blivit bestämt att denna undersökning ska utföras med hjälp av en drönare, alltså en obemannad luftfarkost. Det kommer att ske torsdag den 16 maj, med reservdag den 23 maj om det blir dåligt väder vid det första tillfället.

Drönaren beräknas vara igång kl 9-15. Merparten av arbetet ska utföras från norra sidan, utanför järnvägsspåren. Tågtrafiken kommer inte att störas under inspektionen.

Pylonbron byggdes i Hallsberg 1993. Känt är att måsarna gått hårt åt den genom åren. Hur konditionen är för övrigt får drönarens framfart utvisa.

Inventeringen av alla broar påbörjades år 2017 i Hallsbergs tätort, och fortsatte under 2018 i övriga delen av kommunen. I samband med arbetet har även VSP Bro och vattenbyggnad varit inkopplad för att inspektera Samzeliibron, kanske den mest utsatta bron i hela kommunen.

Då blev det klarlagt att det finns brister i viadukten som måste åtgärdas, en insats som nu också finns med i politikernas budgetplanering.

Enligt ett pressmeddelande finns för övrigt kommunens broar numera med i ett förvaltningssystem som ägs av Trafikverket, Bridge and Tunnel Management.

Annons