Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårslagen och stundom lysande skildring av Carl Bildt

Journalisten Björn Häger har tagit sig an utmaningen att skildra tidigare moderatledaren, stats – och utrikesministern Carl Bildt i biografin med det passande namnet Uppdrag Bildt: en svensk historia (Norstedts). Där de flesta skulle stupat på mållinjen har Häger lyckats väl. Mannen från Halmstad har funnits i svensk politiks epicentrum sedan valrörelsen 1970 då Moderaterna leddes av Yngve Holmberg och Bildt är alltid i rörelse. Det är därför som en bok om honom tenderar att bli vad historikern Peter Englund kallar för "mellanmjölkslitteratur" – fräsch för stunden för att snabbt surna till sig. Men det har blivit en lysande biografi över den "mest internationelle" svensken sedan FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld.

Förvisso är boken ingen akademisk biografi. I notapparaten finns mest pressklipp och få arkivkällor. Men läsaren får följa med ända från början. Från Halmstad 1949 till Bryssel 2014 och däri ligger dess styrka. Vi får följa Carl Bildt från 1950-talets välfärd till 2010-talets Alliansregering och därmed hans egen utveckling. Från bror duktig till ordensprydd senior statsman. Häger gör också sitt bästa för att journalistiskt komma så nära sanningen som möjligt, vilket är svårt. Speciellt när objektet för biografin är berömd för att inte tala om sitt privatliv.

Från bror duktig till ordensprydd senior statsman.

Det som fattas är att – för att anspela på biografiämnets vanor – Häger skulle gjort fler forskningsresor till USA och Storbritannien. En intervju med Torypolitikern Chris Patten som känt Bildt sedan 1960-talet eller ett besök på Stanforduniversitet där mycket av Republikanska partiets arkiv förvaras. För där förekommer Bildt och det vet jag själv. Men detta är strunt i sammanhanget för Häger skildrar också Bildts mer kritiska sidor.

Ubåtsaffären, hur försöken att förhandla under kronkrisen nästan havererade, Lundin Petroleum, misslyckandet i Bosnien och de många kontroverserna som utrikesminister hör till den främsta kapitlen. Så det finns fog för att påstå att denna bok är den första som gjort ett försök att fånga fenomenet Nils Carl Daniel Bildt och gjort det väl. Hädanefter får renodlade historieböcker ta över och det görs nog bäst när "den flygande halläningen" checkat ut för gott.

Ubåtsaffären, hur försöken att förhandla under kronkrisen nästan havererade, Lundin Petroleum, misslyckandet i Bosnien och de många kontroverserna som utrikesminister hör till den främsta kapitlen.

Det betyder emellertid inte att vi ska önska livet ur Carl Bildt utan snarare tvärt om. Han är ännu inte fyllda 70 och visar med sin aktivitet att fyrtiotalisterna inte ska räknas ut. Vare sig han själv eller hans rival Göran Persson ska tvingas att klappa kor eller som i fallet med Bildt – läsa böcker på heltid. Deras intelligens och kunskap ska tas till tillvara på. Men vi vet redan detta och Bildt struntar blankt i om någon i Sverige erbjuder honom ett arbete. För det går ju alltid att arbeta utomlands.

Björn Häger har ett imponernade journalistiskt arbete, men också dragit ett stort lass för historieskrivningen eftersom vi faktiskt får komma Bildt närmare in på livet. Han är blixtrande intelligen, brinner för Östeuropa och kan historia på sina fem fingrar. Men även högdragen, lätt disträ och han vill gärna frisera sanningen om den kan påverka homom själv negativt. Kort och gått så kan han vara både hjälte och djävul och tack vare Häger har vi äntligen en heltäckande skildring av hans karriär.

Björn Häger har ett imponernade journalistiskt arbete, men också dragit ett stort lass för historieskrivningen eftersom vi faktiskt får komma Bildt närmare in på livet.

Slutligen kommer därför en uppmaning: Är du Bildt-älskare (likt undertecknad) bör du läsa boken. Likaså om du är Bildt-hatare, mitt emellan eller bara politiskt intresserad. Det finns något för oss alla.

Tack Björn Häger.