Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att få bidrag

Även om kommunen ansöker om att få vara förvaltningsområde för finska språket kan det vara svårt att få bidrag för 2011.

Annons

Enligt Kaisa Syrjänen Schaal, på integrations- och jämställdhetsdepartementet, är pengarna för frivillig anslutning till förvaltningsområde för finska språket redan intecknade 2011.

Men det planeras en förordningsändring som kan ändra detta och beslut ska fattas i mitten av december. Tanken är att få bättre systematik i ansökningsförfarandet och man vill även införa ett sista ansökningsdatum.

Kommunsekreterare Gunnel Rundqvist har ställt frågor till departementet inför kommunens ansökan, bland annat om vad som kan ses som merkostnader och därmed ge bidrag. När det gäller personal i förskola är det bara den del som är ren förstärkning, för att kunna ge stöd i finska språket, som är bidragsgrundande.

För ökat behov av lokaler kan kommunen få ersättning om det finns så många barn att det behövs fler avdelningar med anledning av det finskspråkiga.

I övrigt kan nämnas att kommunen får ett fast belopp i statsbidrag beroende på antalet invånare i kommunen om regeringen beviljar anslutning.

Annons