Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att förbjuda telefoner i skolan

Svar

... till ”Alva, 12år”, NA 15 maj.

Jag tycker att du har helt rätt. Att förbjuda telefoner i skolmiljön är inte något man har juridisk rätt att efterleva. Man får eventuellt införa ett sådant förbud, men man har inget lagligt utrymme att göra något om elever inte följer detta. Det enda man får göra är att avvisa eleven om denne stör, men telefonen får man inte röra. Den enda som kan ta telefonen är polisen, om telefonen utgör ett hot eller som ”verktyg” i brottslig gärning.

Däremot ska man komma ihåg att telefoner i skolmiljö utgör ett problem, genom fotografering, upprepad kommunikation under lektionstid, musik utan lurar m.m. Dock är det problem som inte får lösas genom att kollektivt införa ett förbud, utan ska adresseras vid varje enskilt tillfälle, vilket i sin tur kan kräva ytterligare personalresurser i skolan.

En elev som upprepat blir avvisad för att störa får i förlängningen hög frånvaro, vilket skall resultera i orosanmälan till socialtjänsten samt att man riskerar att ej få godkända betyg.

Av egenintresse bör man då undvika att störa med telefonen och även kunna ha den som ett ”verktyg” för sina studier. En del personer med vissa funktionsnedsättningar har stor hjälp med den typen av redskap.

Emellertid är det så att en del personer inte riktigt klarar av att låta bli att störa med telefonen, vilket i sin tur kan bero på bakomliggande orsaker. Då får man hantera dessa bakomliggande orsaker för den personen, men inte bestraffa kollektivt.

”Mathias”

Lekeberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel