Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att sänka radonhalten

Om gränsen för radon inomhus sänks till 100 becquerel blir det en kraftig ökning av hus med alltför höga radonhalter. Det kan dessutom vara svårt att nå ner till värdet 100 becquerel.

Det menar Lars-Rune Karlsson, handläggare för bidrag till radonsaneringar på länsstyrelsen i Örebro.

– Att komma ner till 100 becquerel kan bli knepigt. Det är redan nu svårt i vissa fastigheter att nå ner till dagens riktvärde 200 becquerel, säger Lars-Rune Karlsson.

– Ungefär 60-70 procent lyckas nå det riktvärdet, av dem som gör åtgärder.

– Ofta försöker de sedan med fler åtgärder och söker nya bidrag.

Sedan 1988 har ägare till egnahem kunnat söka bidrag för att sanera när radonhalten är högre än riktvärdet. Men i perioder har väldigt få sökt bidrag. Efter en kampanj från Boverket ökade bidragsansökningarna för några år sedan.

– Nu är det lite mer än hundra per år i Örebro län, säger Lars-Rune Karlsson.

– Men om vi tar ett genomsnitt de senaste tio åren blir det inte mer än 50 i länet per år, fortsätter han.

Det är svårt att få fram uppgifter för Örebro län hur stor ökningen kan bli av hus med för höga radonhalter, om riktvärdet sänks.

När NA frågar tjänstemän i ett antal kommuner konstaterar de först att det redan nu är osäkert hur många hus det är som har högre radonhalter än dagens riktvärde på 200 becquerel.

– Det är ju inte alla som har mätt radonhalten i sina hus, även om det finns anledning att tro att det är ett hus med förhöjda halter, säger Elzbieta Silverplatz, miljöinspektör inom Bergslagens miljö- och byggförvaltning som handlägger miljöfrågor för Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsbergs och Nora kommuner.

Om man ska se till de mätningar som har genomförts i de fyra kommunerna har ungefär 1 300 hus haft radonhalter som överstiger 200 becquerel.

I Örebro kommun, däremot, är intresset stort för att både mäta och åtgärda radonet.

– Det finns en medvetenhet hos fastighetsägare, framförallt vid köp och försäljning av hus, säger Sven Arvidsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör inom Örebro kommun.

Hur många hus som har för höga radonhalter om riktvärdena sänks, vill han inte gissa.

Tidigare mätningar har visat att minst ett par tusen hus i Örebro kommun har radonhalter som ligger över dagens riktvärde på 200 becquerel.