Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svart inledning på sommaren med bomber och dödskjutningar: ”Därför är det viktigt att vi berättar var brottsligheten finns”

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Den svenska sommaren har börjat med svarta rubriker runtom i Sverige. Medan politikerna är oense om vad som görs eller inte görs mot den organiserade brottsligheten skjuts människor ihjäl på svenska gator. Samtidigt detonerar bomber som förstör nattklubbar, restauranger och som i Linköping - hela hus och kvarter. Det är en otäck utveckling som måste få ett slut.

För fem år sedan deltog jag själv i en omfattande granskning av den organiserade brottsligheten i Östergötland. Det hade länge varit problem med olika rivaliserande gäng. Grovt våld och skottlossningar tillhörde vardagen i nyhetsrapporteringen. Droppen var när ett kriminellt gäng gick in på redaktionen och krävde att en artikel skulle raderas på nätet. Om inte artikeln försvann skulle det hända något hemskt. Då bestämde vi oss för att granska de kriminella gängen. Att gå till botten med eländet.

Staten blåstes på massor av skattepengar.

Det blev en serie i tio delar som avslöjade hur gängen arbetade, hur ledarna levde sina liv och hur staten blåstes på massor av skattepengar. Kriminella, som i myndigheternas register utvandrat och skrivit sig i andra länder, visade sig bo kvar och arbeta i Sverige. På så vis slapp de betala någon skatt alls. Företagare, som på grund av dålig ekonomi hade tvingats låna pengar av kriminella gäng, hade fått lämna över sina företag till ligorna, men de tvingades kvar som målvakter i verksamheten. Vi kunde visa alla våldsdåd som inträffat och kartlade vilka de olika gängen och ledarna var. Vi ordnade en debatt om den organiserade brottsligheten och vi fick politiker och höga chefer att offentligt ta avstånd från allt vad gängen håller på med. Allt för att bättra på civilkuraget mot gängen i samhället.

Korruptionen trasar sönder demokratin.

Mycket visste vi innan men det som förvånade oss var gängens utbredning och hur organiserad verksamheten var. Idag handlar det inte bara om knarkhandel, smuggelcigaretter eller svartsprit. Numera arbetar gängen med indrivning av pengar, utpressning och de stora nätverken har kontroll över bolag i olika servicebranscher. Det är där den stora penningtvätten sker. I många länder i Europa är den här typen av systematisk brottslighet en del av samhället. Den har också förgreningar in i det politiska livet. Det är då det blir riktigt farligt. Korruptionen trasar sönder demokratin. Där är vi inte i Sverige än även om det höll på att hända i Södertälje kommun för några år sedan.

Örebro är inget undantag. Här rapporterar vi också om skottlossningar och andra grova våldsdåd. På senare tid har vi skrivit en hel del om oroligheter och misshandel på Järntorget. Om olika grupperingar som vill äga droghandeln på torget. Gäng som misstänks arbeta på uppdrag av de kriminella nätverken. Under vintern har vi också avslöjat att det förekommer försäljning av knark på alla stadens gymnasieskolor. Vi har också berättat om avancerad mobil spritsmuggling.

En av medias viktigaste uppgifter är att försvara demokratin. Därför är det viktigt att vi berättar om var den organiserade brottsligheten finns och hur den växer fram. Just för att du som medborgare ska kunna välja att inte bidra till den.