Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svarta pannan

Att gå in på Svarta Pannan nu för tiden, känns nästan som att gå in i en tidsmaskin. Inredningen påminner om en gammal Domusrestaurang och maten har inte förnyats särskilt mycket sedan dess heller.

På 80-talet var Svarta Pannan på Fredsgatan 17 en fräsch krog, lite spännande. En av de första lunchrestaurangerna med buffé, deras torsdagspannkakor med grädde och sylt minns vi fortfarande med ett leende. Och så de ständiga historierna om 80-talets kroppsbyggare som portades därifrån, det var omöjligt för restaurangen att gå runt ekonomisk om muskelbergen kom dit och gjorde rent på faten. Men det är ett tag sedan nu.

I dag känns de ljusa pastellerna och stålrörsmöblerna bara gamla. ”Mossiga” säger en av patrullens medlemmar. Men det är inte inredningen som är restaurangens stora problem. Första gången vi går dit och äter, överraskas vi av ett tidigt, enkelt julbord. Sillen och Janssons frestelsen och rödbetssalladen smakar ordinärt. Men skinkan är märkligt löskokt för att vara en julskinka och lutfisken petar vi bort. Den smakar rent illa.

Men eftersom ett julbord ändå är ett undantag från den vanliga menyn, går vi dit igen. Och den här gången serveras det en helt vanlig tisdagslunch: Ugnskokt fisk med räksås, raggmunk och fläsk, fläsk med bruna bönor och biff med bambuskott och så spagetti med köttfärssås. Men om julmaten inte smakade något vidare, så smakar det här ännu sämre. Fläsket serveras i generösa, välstekta skivor, men raggmunken är mer som en stabbig potatispannkaka och de bruna bönorna översöta. Räksåsen till fisken smakar mest mjöl, och konsistensen på räkorna påminner om något annat, de faller sönder i odefinierbara småbitar i munnen. Spagettin och köttfärssåsen smakar skolmat och biffen med bambuskott smakar halvdan kinakrog.

Men det värsta är ändå att maten inte känns riktig fräsch. Till och med salladen smakar gammalt och unket, gurkan är genomskinlig och vattning, vi misstänker att den har varit fryst. Och de stekta krutongerna som man kan toppa sin grönsakstallrik med, har rent av en svag smak av härsket över sig.

”Man får en flashback till skolans matbespisning på 70-talet då man åt knäckemacka på knäckemacka för att i alla fall bli mätt”, säger en av patrullens medlemmar medan hon knaprar i sig av de hårda mackorna. Bara det att lunchen kostar 79 kronor, långt ifrån prisvärt, tycker patrullen.