Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svartvita kontraster när ÖSK vaknade

Från Björn Afzelius Tankar i Ligurien direkt över till The Verve och Bittersweet symphony på radion i NA-bilen.
In till Råsunda för att se ett lag som aldrig vinner mot AIK göra precis tvärtom.

Vidare in i spelargången för att se utvisade Nordin Gerzic bära blombukett och prisas som matchens bäste spelare.

In på tränarnas presskonferens där Sixten Boström höll ett försvarstal. Tillägnat Mikael Stahre och svenska mästarna AIK.

Annandagen blev en annan dag.

Både svart och vit.

ÖSK har vaknat och nu blir det spännade att se vad boosten kan leda till.

Bara en seger, mot Åtvidaberg som ser ut att bli en utskrattad nykomling, och två raka förluster bakom sig gjorde ÖSK lika svårbedömt som aprilvädret. Men ÖSK stod upp när snön föll. För första gången någonsin vann Sixten Boström mot AIK. 2009-års svenska mästare är visserligen ett annat lag än förra året. Ingen Ivan Óbolo som förvandlar 0–0-matcher till 1–0-segrar lika ofta som vi andra byter underkläder. Och för dagen helt utan fungerande djupledsspel.

Jorgé Ortiz klev ner och hämtade boll långt ner på egen planhalva i stället för att ligga högre upp och hota. Det gav ÖSK andrum. Och ÖSK blev inte straffat med farliga omställningar som mot Malmö och Mjällby. När sedan kanterna med Martin Mutuma och Bojan Djordjic neutraliserades redan i den första halvleken spreds en panik i AIK.

– När ÖSK gjorde 1–0 kändes det som om matchen var över, erkände pressade AIK-tränaren Mikael Stahre på presskonferensen.

Där försökte Aftonbladets Johan Flinck få Boström att trycka ner AIK ännu mer i dyngan när han frågade om varför Solnalaget är så dåligt i år.

Sixten rättade till Versace-glasögonen och strök handen över den skinande kostymen. Men sparade den verbala avrättningen. I stället malde han på om Råsundas kondition och att AIK snart kommer att vakna till a’la Kalmar FF i fjol.

– Du är en bra jävel Sixten, utbrast Stahre, som förmodligen kan leva ett par omgångar till på fjolårssuccén. Sedan kan det bli Norling-press om segrarna uteblir.

En bra jävel är om inte annat Magnus Kihlberg som klev in på mitten och såg ut att spela med en fiskelina mellan sko och boll. Kihlberg var överallt. Grisade lagom mycket, hade en tå inblandade i allt.

En stor match även av Fredrik Nordback som när Michael Almebäck klev av skadad redan efter 29 minuter gick ner som mittback och tog rollen exemplariskt. Kvar på bänken satt det naturliga valet Bertin Zé och fick känna hur vintern blev ännu längre i Sverige.

Sixten Boström motiverade sin petning av ”Berra” med att underlaget kanske inte var helt optimalt för honom. Jag vet inte om jag tror på den fullt ut. I försäsongsmatchen mot ryska Zenith var naturgräsplanen på spanska solkusten i kanonskick. Ändå fick ”Berra” stå kvar på sidan när Almebäck kraschade in i bergväggen. Jag höjer varningens finger för ÖSK:s mittbacksuppsättning. Den är i sköraste laget.

Stort frågetecken kring Roni Porokaras säsongstart. Den finländske landslagsanfallaren missade två bra målchanser och det ser ibland ut som om han blir fasthållen i två osynliga hängslen i attackerna från vänsterkanten. Oavsett vad visade Porokara ett stort hjärta mot AIK och kämpade berömvärt i den här matchen, och synades på plats av Finlands förbundskapten Stuart Baxter.

– När killar som Roni och Kim glidtacklar visar vi rätt inställning och attityd. Även om det ibland går ett år mellan gångerna så är det otroligt skönt att se när det händer, skämtade John Alvbåge efter matchen.