Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svävande sifferfakta

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Man kan ibland börja fundera över något och vid en närmare titt på saken blir man imponerad av hur stort det kan vara.

Jag började fundera på hur mycket ett flygplan kan väga när det ska upp i luften. På Internet hittade jag en sida med tekniska fakta för Boeing 737, en vanlig flygplanstyp. Tom väger maskinen drygt 40 ton. Sedan ska det ju till ett antal ton flygbränsle. Efter det kan man lasta in nästan 200 personer, deras bagage och dessutom mat och dryck i massor.

Maxvikten vid start anges vara runt 75 ton. Med ett par vingar på ca 15 meters längd och några meters bredd kan man få hela ekipaget att flyta fram på luften när man kommer upp i en hastighet på runt 250 km/tim. Nästan ofattbart. Men även naturliga processer i luften kan innehålla ett rejält lyftmoment. Ta bara ett vanligt regnväder som drar förbi på några timmar. Det kan typiskt handla om 5 mm nederbörd.

Den som har en villatomt på 1000 kvadratmeter får då 5000 liter vatten, vilket väger 5 ton. Grannarna får lika mycket, och för hela villaområdet kan vi då räkna med flera hundratals ton. För det regn som natten mot onsdagen passerade Götaland bör det ha handlat om hundratusentals ton vatten som svävat i atmosfären innan det föll ner. Jag orkade inte kolla upp Götalands totala yta, därav de svävande siffrorna.