Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svävande sjöar

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Varje dag hänger flera ton vatten i luften över våra huvuden, i form av moln. Ett litet Cumulusmoln kan innehålla allt från hundratals till tusentals ton vatten. De mäktiga Cumulonimbusmolnen, som ger skurar och åskväder, är riktiga berg av vatten och is och kan innehålla upp mot hundratusen ton vatten.

Hur kan då dessa mäktiga vattenreservoarer hålla sig uppe när vatten egentligen är nästan tusen gånger tyngre än luft? Molnen innehåller vattnet i form av en väldig mängd små droppar till en storlek från en tusendels till en tiondels millimeter, och om vi tittar närmare på varje enskild molndroppe så hittar vi svaret. Ju fortare något faller, desto större motstånd får det av luften, vid en viss hastighet så är luftmotståndet så högt att hastigheten förblir konstant.

För ett lättare föremål blir denna hastigheten lägre än för ett tyngre, om man t.ex. släpper en fjäder så singlar den ju lugnt och sakta ner mot marken. Detsamma gäller dessa mycket små dropparna som bara får upp en fallhastighet runt ett par centimeter i sekunden, denna hastighet kompenseras lätt av luftens rörelser inuti molnen, som ofta uppgår till flera meter per sekund, och håller kvar molndropparna högt över våra huvuden.