Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveaskogs planer för ny viltförvaltning är välkomna

Svar

... på insändare Nerikes Allehanda söndag 7 februari ”Sveaskog vill styra jakten”.

Bra att Sveaskog äntligen vill förändra viltförvaltningen i Örebro. De visar ett ansvar för bygden. Det har varit några artiklar om att det är synd om jägarna att Sveaskog nu vill ta kontrollen över de marker som de är satta att förfoga över.

Som jägare, och markägare, i området kan jag säga att det inte alls har fungerat bra tidigare med det skötselområdet och den styrelse som vi har haft. Några få har styrt över detta, och de flesta andra åker med. Att nu någon större arrendator i bolag inte längre själv kan påverka och styra älgtilldelningen så det passar dem själva kan vara lite obekvämt men det är verkligen på tiden att det görs. Man måste även tänka på dem som försöker odla på åkermarken som nu drabbas hårt av de stora viltstammarna av älg, hjort och vildsvin.

Älgen har som insändaren skriver minskat de sista 15 åren, men det har fyllts på med mycket annat vilt. Att Sveaskog skulle få för sig att utrota eller för den delen kraftig sänka viltstammarna är ju dumheter, men att styra åt en bromsning i stället för nära fri tillökning som det på vissa håll är nu är helt nödvändigt. Skadorna finns där, både på åkermark, skogsmark och i trafiken, och kostar massor.

”Jägare och markägare i södra länsdelen”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel