Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sven Röstlund klar med sin tredje roman

Många Norabor har säkert träffat distriktsläkaren Sven Röstlund på vårdcentralen. Men vad kanske färre känner till är att han skrivit två romaner och nu är klar med sin tredje i en trilogi om läkekvinnan Fran.

Tre tjocka romaner ligger på bordet i hans arbetsrum på Nora vårdcentral. En trilogi på sammanlagt över hisnande 1500 sidor – Handen som helar – där läsaren får följa helaren Franceska, eller Fran som hon kallas i böckerna.

– Det är en sorts saga för vuxna kan man säga, en skröna, som handlar om läkare i en svunnen tid innan det fanns vapen, berättar Sven Röstlund, distriktsläkare på Nora vårdcentral sen över 20 år tillbaka och nu också författare.

Det har varit väldigt kul att skriva de tre böckerna berättar Sven.

– Ett fantastiskt roligt projekt.

På lediga dagar har han suttit hemma på altanen i Järle och skrivit och låtit berättelsen växa fram. Och ibland har berättelsen tagit en vändning som Sven inte hade tänkt, och romanfigurerna liksom börjat leva ett eget liv.

Trilogin utspelar sig i en svunnen tid på en oangiven plats. Huvudpersonen Fran får läsaren följa på hennes livsvandring att bli helare, genom äventyr, möten med vänner, bekanta och fiender och mycket mer. Titeln Handen som helar syftar på läkekonsten, förklarar Sven. Och det är förstås ingen slump att böckerna kom att handla om läkekonsten, eftersom han själv är läkare och det ligger nära till hands.

– Så det är också lite av en hyllning till mina föregångare, berättar han.

Redan ganska tidigt hade han klart för sig att det skulle bli fler böcker, en trilogi. Det började med att en kollega till honom gav ut en bok.

– Då blev jag fundersam på om inte jag också skulle kunna göra det, och började skriva, berättar han.

Vänner och bekanta uppmuntrade honom. Det var för ungefär sex år sedan och 2014 gav Sven ut den första delen i den då tänkta romansviten Handen som helar. Sen har det gått lättare och lättare, förklarar han. Den tredje och sista delen som kom ut runt jul tog ett år.

– Det har flutit på riktigt bra. Sista boken gick väldigt lätt att skriva, både tankemässigt och tekniskt.

Sven har alltid tyckt om att skriva, även om han inte ”var nån stjärna på uppsatser i skolan", som han själv uttrycker det.

– Och jag har alltid varit förtjust i litteratur, och läst väldigt mycket, berättar Sven som också är ordförande i Järle byalag som bland annat ordnar Järle marknad. Varje år skriver Sven tillsammans med Roland Karlsson två helt nya originalpjäser till kasperteatern de ger i samband med marknaden. Dessutom har de skrivit boken Luffaren Leopold och längtan till Italien ihop.

Responsen från de som läst Svens böcker har varit bra och uppmuntrande.

– De säger snälla ord, och jag tror att de menar det. De har också sett fram emot när nästa bok ska komma.

Nu är trilogin avslutad, och om det blir fler böcker eller skrivprojekt framåt har Sven ännu inte bestämt. Och nog kan han känna sig riktigt stolt över att ha lyckats skriva tre tjocka romaner.

– Det känns fantastiskt, att det här har jag gjort, berättar han.

Just nu håller han själv på att läsa sista boken, sedan den kom rykande färsk från tryckeriet. Och med lite distans till den egna texten kan det plötsligt komma som en sorts positiv overklighetskänsla:

– Som att ”men har jag verkligen skrivit det här”.

Böckerna har Sven själv gett ut på förlaget Vulkan. De finns på biblioteket, hos olika nätbokhandlare, och så har Sven också några exemplar.