Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk idrott bidrar till mer jämlik hälsa

Annons

I dag samlas representanter för svensk idrott från hela Sverige i Örebro tillsammans med kommunföreträdare och forskare för att i tre dagar få nya kunskaper, utbyta erfarenheter och diskutera kring temat ”Idrott hela livet”. Konferensen är en del av det omfattande strategiarbete som för närvarande pågår inom idrottsrörelsen, ett arbete som syftar till att utveckla föreningsidrotten så att den i större utsträckning erbjuder verksamhet för alla åldrar och alla ambitionsnivåer.

Idrott är en viktig del av livet för många. 90 procent av alla barn och ungdomar är någon gång med i en idrottsförening samtidigt som närmare 300 000 äldre, över 65 år, är medlemmar.

De får på det viset en kul sysselsättning som är både meningsfull och hälsosam. Forskning visar att barn som är fysiskt aktiva har lättare att koncentrera sig i skolan, de är friskare och mer sällan överviktiga.

Ungdomar som idrottar i en förening har också bättre självkänsla, mår bättre och röker och dricker mindre än de som inte idrottar.

En befolkning som idrottar i alla åldrar mår bättre psykiskt och fysiskt.

Men alltför många lämnar föreningsidrotten under tonåren.

En del av dem fortsätter att vara fysiskt aktiva i andra former, medan andra fastnar i soffan eller framför datorn.

För vissa är det en naturlig utveckling, de hittar andra intressen. Men mycket tyder på att många av dem skulle fortsätta vara aktiva inom föreningsidrotten om den bara erbjöd en verksamhet som passade dem.

Här har svensk idrott en läxa, och det är den läxan vi håller på att göra. Att gå från en verksamhet som smalnar av och ställer högre krav med stigande ålder till ett brett och flexibelt smörgåsbord som passar både de som vill satsa och de som inte har några ambitioner att göra idrottslig karriär utan nöjer sig med att ha roligt och må bra.

Det är ingen tillfällighet att Idrott hela livet arrangeras i Örebro.

Engagerade idrottsföreningar som exempelvis Girlfighters brottarklubb, IK Sturehov, Kopparbergs BK och Kumla funktionshindrades motorklubb, långvarig samverkan med Region Örebro län och våra kommuner har möjliggjort ett kraftfullt arbete med bland annat normkritiskt tänkande, flickors idrottande och inkludering av barn och unga med funktionsnedsättning.

Med andra ord att skapa en idrott inte bara öppen utan också välkomnande för alla.

Det är glädjande att Örebro kommun den 8 oktober meddelade att de öppnar upp för seniorer över 65 år att hyra hallar under dagtid till rejält subventionerad kostnad.

Initiativet ger äldre en aktivare vardag och möjligheten att ha roligt med andra och må bättre längre.

Mycket av läxan kan idrottsrörelsen göra själv. Men för att lyckas behöver vi också hjälp. Inte minst behövs tillgång till anläggningar och andra idrottsmiljöer.

Vi står i både Örebro län och Sverige som helhet inför stora utmaningar. En växande och ojämlik ohälsa och de största flyktingströmmarna sedan andra världskriget är två av dem där svensk idrott tillsammans med det övriga civilsamhället når över etniska, sociala och åldersmässiga gränser.

I samarbete med kommuner, regioner och staten kan vi göra skillnad och bygga ett starkare Sverige.

Björn Eriksson

Orförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

Marie-Louise Forsberg Fransson

Ordförande  Örebro Läns Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons