Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska kammarorkestern på Nobelbanketten: "En verklig utmaning"

Tillsammans med Martin Fröst och Magnus Lindgren underhåller Svenska kammarorkestern och Adolf Fredriks Flickkör gästerna vid Nobelbanketten.

Regissören Linus Fellbom är även han inblandad i det så kallade divertissemanget – underhållning i tre akter under middagen. Årets divertissemang har inspirerats av Martin Frösts tidigare konsert Genesis och beskrivs av SVT som en snabbkurs genom musikhistorien.

– Musiken är inte svår men sammanhanget med direktsändning, lokalen och att musikerna måste kunna allting utantill gör detta till en verklig utmaning, säger Gregor Zubicky, konstnärlig chef, till NA.

Gregor Zubicky har länge jobbat för att orkestern ska få synas i det här sammanhanget. Och är mycket glad att det äntligen är dags, att orkestern fått förtroendet. Under middagen kommer orkestern spela på olika platser i Blå Hallen vilket ger utmaningar i hur musikerna ska positionera sig, och samtidigt spela repertoaren utan noter.

Nyfikenhet är den röda tråden i de tre akterna. ”Nyfikenheten får oss att vilja veta vad som händer på andra sidan. Det är ju inte jättelångt ifrån det som Nobel handlar om, och nu har dessutom litteraturpriset gått till en musiker”, säger Martin Fröst till SVT.

Både Martin Fröst och Magnus Lindgren har varit med i divertissemanget tidigare. 2003 skrev Lindgren musik som han även framförde tillsammans med Svenska kammarorkestern. Det var också första gången jazz fick plats i underhållningen på Nobelbanketten.

”Det var första gången jag spelade med klassiska musiker och det var en fantastisk lektion att testa något nytt i en helt annan miljö. Jazz handlar mycket om improvisation, och att ta in det i ett sammanhang med fasta ramar är något jag tagit med mig i resten av min karriär” säger Lindgren till SVT.