Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska kyrkan är mer än en förmedlare av tro

Replik

När Ewa-Leena Johansson, som icke troende, uppmanar till engagemang i Svenska kyrkan, får hon mothugg (NA debatt 4/11 respektive 13/11).

Det är ”sekulära humanister” som kritiserar henne för att hon är positiv till Svenska kyrkan, trots att hon inte delar kyrkans gudstro. Ewa-Lena Johansson påstås också trakta efter makt till kyrkans rikedomar.

Humanisterna gör, tycker jag, grova misstolkningar i sina mothugg den 13/11. Att beskylla Ewa-Lena Johansson för maktbegär till kyrkans tillgångar är en, förmodligen medveten, hårddragning av hennes beskrivning på kyrkans innehav av mark inklusive skog.

Den uppkomna tragedin har ingen kunnat göra ogjord, men som stöd för att hantera en ohanterlig upplevelse har kyrkans insatser varit; just ovärderliga.

Därefter ser de sekulära humanisterna kyrkan som enbart förmedlare av krisen tro. (Mer om tro senare i denna artikel). Vad de sekulära humanisterna förbiser, eller är okunniga om, är att kyrkan står på flera ben än kristna ritualer och materiella tillgångar.

Svenska kyrkan är en kulturbärare, till ålder och omfattning sannolikt överlägsen de flesta kulturyttringar i landet Sverige.

Jag har, som alternativ till trista kvällar på hotellrum, ofta vandrat på okända kyrkogårdar, sett gravstenar, läst de tidsbundna texterna och förstått något om de människor vars levnadsöden avslutats just intill denna kyrkogård.

Det är ett exempel på kultur för mej!

Svenska kyrkan är en social resurs.

Under det långa liv, som är mitt, har jag mött flera tragiska händelser. Då har kyrkan funnits till hands med hjälp och stöd. Präster och deras medhjälpare, som jag träffat i de sammanhangen, har varit till ovärderligt stöd och hjälp för de drabbade. Utan byråkrati, utan tidsfördröjning, har de ställt upp med kunskap och medkänsla. Den uppkomna tragedin har ingen kunnat göra ogjord, men som stöd för att hantera en ohanterlig upplevelse har kyrkans insatser varit; just ovärderliga.

Svenska kyrkan är en fredsrörelse.

Genom kyrkans internationella arbete, ACT, samlar den in pengar som omsätts till hjälp mot ofred, fattigdom och annat elände som är grogrund för krig. Den här artikeln skulle bli alltför lång om jag exemplifierar den delen av kyrkans verksamhet.

För motsvarande insatser i vårt närområde vill jag nämna Stadsmissionen. Många så kallade uteliggare här i Örebro skulle leva sina liv i större armod utan Stadsmissionen.

En kyrkoherde hävde, vid ett tillfälle där jag var med ”I kristen tro är det möjligt att tvivla.”

Åter till frågan om tro. Ewa-Leena Johansson betraktar sig som inte troende men gilla Svenska kyrkan. Det är dessa två egenskaperna samt strävan efter makt som retat sekulära humanister.

I min uppfattning kan tro inte delas upp i antingen - eller. Tro, i detta fall kristen tro, finns på en steglös skala från obefintlig, svag till stark. En kyrkoherde hävde, vid ett tillfälle där jag var med ”I kristen tro är det möjligt att tvivla.”

För varje medlem i Svenska kyrkan finns det all anledning att rösta i nästa års val till dess beslutande församlingar kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomöte.

Klas-Olof Jansson

socialdemokrat för Tro och Solidaritet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel