Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska kyrkan hjälper flyktingar genom språkkaféer och insamlingar

Efter förra höstens gemensamma kampanj har flyktingarbetet fortsatt på olika sätt inom Svenska kyrkan, även om behoven inte är lika akuta som då.

Ingemar Söderström, kyrkoherde i Örebro, minns tillbaka på förra höstens gemensamma kampanj som något mycket positivt.

- Vi blev väldigt glatt överraskade när ni från NA tog kontakt förra året. Snabbt kunde vi låna ut insamlingsbössor, och sedan förmedla kontakten med Svenska kyrkans internationella enhet. Vi blev väldigt inspirerande, vi är en något långsammare organisation men ni agerar på direkten.

Under förra året arbetade Svenska kyrkan även på flera andra sätt för att hjälpa flyktingar här i Örebro.

- Det startades språkkaféer och medarbetare från Olaus Petri-kyrkan sökte upp boendet på Livin och hittade på aktiviteter med flyktingarna, till exempel vandringar i skogen och besök på brandkåren.

Senare startade Örebro stadsmission tillsammans med Stockholms stadsmission ett HVB-hem, som Svenska kyrkan har varit med och bidragit till. De har även haft ett eget projekt som hette Råd och Stöd, vilket är avslutat nu.

- Syftet där var att hjälpa församlingarna i flyktingarbetet, säger Ingemar.

Fortfarande finns ett par språkkaféer kvar, där Ingemar tipsar om att man kan hjälpa till som örebroare. Under hösten kommer Svenska kyrkan även att arbeta genom olika typer av insamlingar.

- Vi var nyligen med i Världens barn, där en del av resurserna går till flyktingbarn. Vi har även en aktiv roll i Musikhjälpen, där insamlingen i år går till utbildning för barn som befinner sig i krig. Sedan har vi Örebro Hockeys välgörenhetsmatch i november. Då samlar vi in pengar som den här gången går pengarna till musikhjälpen.

Ingemar konstaterar att läget inte är det samma som för ett år sedan och att det gäller att lyssna in den akutella situationen.

-Vi har ett litet nätverk som utvecklar former för att möta flyktingar och arbeta för integration, där det handlar om att ha öra för vad det är som sker nu. Det är ju inte samma situation som för ett år sedan, men fortfarande har vi de flyktingar som finns kvar och möter oss.

Läs mer:

Krönika: Jag undrar hur Safaa har det nu

När livet är satt på vänteläge - NA träffade Rana och hennes familj från Syrien

Allt färre söker asyl i Sverige