Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska mammor vill banta barnen – norska mammor vill operera brösten

Visst är det skillnad på svenska och norska mammor. Svenska mammor är i större utsträckning bekymrade över barnens vikt och matvanor. Våra norska systrar oroar sig mer över sin egen vikt och sitt utseende. En annan skillnad mellan länderna är att norskorna är mer intresserade av sex på udda ställen.

Annons
Sverigemamman vs Norgemamman - visst är det skillnad.

En undersökning som Familjeliv.se gjort tillsammans med norska Familieprat.no visar att det finns flera skillnader i olika attitydfrågor mellan oss och grannarna i väst.

Hela 16 procent av de tillfrågade svenska mammorna önskade att barnen skulle gå ner i vikt. I den norska undersökningen var siffran endast 10 procent.

Oron över vikt återspeglar sig också i Familjeliv.se:s forum, där många diskussionstrådar handlar om barnens matvanor.

Signaturen Tummelisa är en av alla mammor som ingående beskriver vad sonen äter under en dag.

- Är detta verkligen normalt för en 4-åring? undrar hon.

Överlag har också de svenska mammorna en önskan om att vara mer återhållsamma med onyttigheter. 37 procent vill inte att barnen ska dricka läsk, mot 28 procent hos de norska mammorna. Även när det gäller glass, chips, saft, kakor, färdigmat och halvfabrikat är de svenska mammorna mer negativa.

Olikheterna mellan länderna gäller även frågor om den egna kroppen. Norska mammor är mer liberala till skönhetsoperationer. Hela 24 procent kan tänka sig fettsugning. Siffran för svenska kvinnor är bara 17 procent. Norskorna är också mer öppna för bröstoperationer, botox och näsoperationer.

Svenska Erica Magnergård, bor och jobbar i Norge där hon är sajtchef över Familieprat.no. Hon är förvånad över resultaten.

- Med tanke på att Norge har en stark träningskultur är det överraskande att så många är positiva till skönhetsoperationer. Men samtidigt är det något som alla pratar om. Många här har opererat sig eller känner någon som har gjort det.

En annan skillnad man kan se är norska mammor är öppnare för sex på ovanliga ställen. I undersökningen föreslogs ställen som garaget, skogen, stranden, köksbordet, duschen, båten och på jobbet. I samtliga föreslagna fall var norska mammor mer positiva till sex än svenska mammor.

Den öppnare inställningen till sex är däremot Erica Magnergård inte förvånad över.

- Om man ska generalisera så är norskorna mer öppna över huvud taget. I Sverige handlar mycket om jobb, det är coolt att jobba mycket och sent. Här i Norge är man mer open minded. Man tar det lugnare och tar med familjen på tur på fjället.

Totalt svarade 1128 svenska mammor och 1049 norska mammor på undersökningen.

Mer läsning

Annons