Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annons

En tromb är väl inte det vi normalt förväntar oss i Sverige utan något vi mer kopplar till USA. I Sverige inträffar ändå ett tiotal per år men de blir inte lika kraftiga som i USA. De kan uppstå i princip varsomhelst men vanligast i Svealand och Götaland under åsksäsongen maj till november.

Svenska tromber är av storleksordningen 1 m upp till 1 km i diameter och vindhastigheten kan uppnå 70-80 m i sekunden vilket motsvarar ungefär 250-290 km i timmen.

Tromber bildas där luften vid marken är varmare än luften ovanför. Detta gör luften instabil eftersom varm luft vill ligga ovanför kall. För att jämna ut skillnaderna kan kraftiga uppvindar uppstå och bilda väldiga åskmoln. Uppvindarna kan sedan börja rotera till en virvel under inverkan av kraftiga vindar i molnets övre delar. Virveln arbetar sig neråt mot markytan och i dess centrala del kondenserar luftens vattenånga till små droppar vilket gör den synlig som en trattslang ner från molnet. Tromben följer med åskmolnets rörelse med en hastighet mellan 15 och 30 km i timmen och har en livslängd på några sekunder upp till någon timme, vanligast några minuter. Den kan röra sig kilometerlånga, i sällsynta fall milslånga sträckor.

Annons