Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskarna har städfeber: "Att röja är inte ett nödvändigt ont, det har blivit ett intresse"

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Svenskarna har städfeber. Det rensas och slängs som aldrig förr. Jag vet inte vad som satte igång denna städmani men många säger att japanskan Marie Kondo fått svenskarna att köra mer ofta till återvinningsstationerna. Marie Kondo har en egen metod när det gäller att rensa i röran. Det handlar om att gå igenom en typ av saker i taget, till exempel kläder. Hon gör också städningen till en ceremoni. Säger farväl till tröjan och så vidare. Metoden har blivit både en bok och en tv-serie.

Många passar också på att sälja det de inte längre behöver. En ekonom berättade i morgon-tv häromdagen att undersökningar visar att familjer har prylar som inte används för ett säljvärde på i genomsnitt 20 000-25 000 kr. Min fru köpte i veckan en gammal skrinda av ett par som berättade att de tillsammans sålt olika saker för 48 000 kr. Flera företag kapitaliserar på städhysterin och det finns idag många som konkurrerar om att få sälja dina gamla kläder. Intresset för hållbarhet har tillsammans med det ökade städintresset skapat nya marknader och en ny ekonomi.

Det har varit en pärs. I början var jag alldeles för känslosam.

Jag har inte hakat på Kondotrenden och säger inte adjö till mina skjortor. Däremot har jag ägnat senaste året åt att göra mig av med mängder av saker. När vi bestämde oss för att sälja huset och flytta till en mindre lägenhet hade vi helt enkelt inget val. Det har varit en pärs. I början var jag alldeles för känslosam och gjorde mig av med alldeles för lite saker. I slutet har jag varit mer brutal och bara sparat lite grann vilket heller inte är bra. Gamla foton går inte att få tillbaka när du väl slängt dem.

Det har blivit åtskilliga turer för att skänka saker till olika insamlingar och loppisar. Men också besök på olika återvinningscentraler. På en loppis berättade de anställda att det aldrig lämnats så mycket saker som det gör nu. Samtidigt säljer de mer än någonsin. På återvinningscentralerna har det ofta varit kö in till containrarna. Att röja och städa är inte längre bara ett nödvändigt ont. Det har också blivit något av ett intresse.

Men det gäller att sköta sig. För mycket felsortering leder till avstängning.

För återvinningscentralerna krävs nya knep för att härbärgera det ökade intresset för att slänga saker. Ett av de mest innovativa greppen står återvinningscentralen i Askersund för. Där erbjuds besökarna att ta grönt kort i sopsortering. Efter en timmes utbildning blir det sedan fritt fram att besöka sopstationen även när den inte är öppen. Genom att scanna körkortet så får den färdigutbildade och godkända besökaren grindarna att öppnas. Hittills har drygt 1 700 personer fått grönt kort. Men det gäller att sköta sig. För mycket felsortering leder till avstängning. Övervakningskameror står för kontrollen. Än så länge har dock bara ett fåtal fått indragna gröna kort.

Städfebern sätter också fingret på ett större problem. Vi konsumerar mer än vad vår jord kan producera. För vår framtid, barn och ungdomar, är klimatet den allra viktigaste frågan just nu. Därför är det ökade intresset för hållbarhetsfrågor en bra trend i samhället. Varje återanvänd pryl, varje återvunnet material är något gott.