Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige struntar i EU – fortsätter jaga varg

Det kan bli licensjakt på varg i vinter, trots att EU sagt tydligt nej. Det erfar både TT och Ekot. Enligt olika källor kommer Naturvårdsverket inom kort att ge klartecken för att skjuta 18 vargar från nio flockar.

Annons
Bild från vargjakt utanför Hofors 2011.

Avsikten är att rikta in jakten på de mest inavlade familjegrupperna i avsikt att stärka stammens genetiska status, samtidigt som man går jaktförespråkarna till mötes. Men beslutet är i högsta grad kontroversiellt. Många forskare är kritiska och miljöorganisationerna säger nej till den här typen av jakt.

EU:s miljökommissionär

Janez Potocnik skrev i ett kritiskt brev till regeringen i december att Sverige bör behålla jaktförbudet eftersom man inte har lyckats förklara hur den svenska vargstammen ska nå gynnsam bevarandestatus, och inte heller hur den ska kunna stärkas genetiskt.

Trots detta verkar det alltså som om jakten kommer att bli av, vilket väcker stark kritik både från Naturskyddsföreningen (SNF) och Världsnaturfonden (WWF). Extra allvarligt, enligt Tom Arnbom, rovdjursansvarig på WWF, är att planerna förutsätter att man skjuter nio föräldradjur från nio olika flockar.

– Det skulle i så fall innebära att man skjuter bort en tredjedel av den reproduktiva delen av vargstammen. Jag tycker det verkar som om Naturvårdsverket är helt ute och cyklar, vilket är extra konstigt eftersom de verkade klart tveksamma till jakt alldeles nyligen, sedan EU sagt nej till jakt.

Arnbom misstänker att regeringen

, i första hand miljöminister Lena Ek, är orsaken till omsvängningen.

– Lena Ek har två gånger tidigare i höstas kört över verket i vargfrågan. Det här är på gränsen till ministerstyre, säger han.

Han är inte säker på hur WWF kommer att agera ifall det blir licensjakt, men tror inte att EU-kommissionen kommer att sitta med armarna i kors.

– Jag tror att kommissionen drar Sverige inför domstol. Jag förstår inte hur regeringen kan underskatta EU på det här sättet.

Läs också: Fel varg sköts efter fårattack i Ervalla

Annons