Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverigepremiär av Marilyn Monroes liv och värld - nu i Örebro: "En stark kvinna som banade väg för andra, under en tid där det inte var så lätt"

Inte ett ”korkat blont bombnedslag”, utan en strategisk feminist som var före sin tid. I sommarens utställning ”The Untold Story” på Örebro Konserthus får besökaren se en ny sida av 50-talsikonen Marilyn Monroe.

Med uppbyggda miljöer, filmklipp, interaktiva inslag och inte minst över 200 av världsstjärnans egna tillhörigheter bjuds besökaren i Örebro Konserthus i sommar på en tidsresa genom Marilyn Monroes 36-åriga liv. Utställningen är ett sätt att följa upp den stora Titanicutställningen som gjorde succé i Örebro för tre år sedan.

– Vi ville hitta något som kan locka en relativt bred målgrupp och som både är intressant och har lite mystik. I stort sett alla känner till Marilyn Monroe. Vet man inte vem hon var känner man i alla fall igen hennes ansikte. Det känns fantastiskt att vi kan vara först i Sverige med att visa den här världsutställningen, säger projektledaren Rebecca Larserö vid Örebrokompaniet.

Fantastisk utställning & älskade den oberättade storyn

Besökarna kommer att få möta både ikonen Marilyn och privatpersonen Norma Jeane Baker, som hon egentligen hette.

– Det som märks i utställningen är att hon hade ett otroligt intellekt och var med på idén att skapa varumärket Marilyn. Hon var otroligt driven och strategisk och det fanns ett tydligt feministiskt perspektiv i det hon gjorde. Hon ställde krav som banade vägen för andra kvinnor i branschen, säger Rebecca Larserö.

Den som vill fördjupa sig i några av de mest omtalade händelserna kring Marilyn Monroe kommer heller inte att bli besviken. Ett exempel är när hon förföriskt sjöng ”Happy birthday, Mr President” för den förmodade älskaren John F Kennedy. Presidentens 45-årsfest på Madison Square Garden i New York i maj 1962 har en betydande plats på utställningen. Likaså händelserna kring Marilyns död i Los Angeles blott två och en halv månad senare.

– Att hon dog under mystiska omständigheter under det hon själv sa var den lyckligaste perioden i hennes liv har bidragit till mystiken kring henne. Här får besökaren en chans att följa hennes sista dygn i livet och en möjlighet att själva tänka till kring vad som hände, säger Rebecca Larserö.

Helt klart sevärt! Avvara en stund och se denna

Föreställningen, som är specialanpassad för lokalerna på Örebro Konserthus, består till stora delar av föremål från den tyske privatsamlaren Ted Stampfers enorma Marilyn Monroe-samling. Ted Stampfer, även kurator för utställningen, föll pladask för ikonen redan som tioåring och påbörjade samlingen i tonåren. I dag äger han över tusen Marilyn-föremål, många av dem har varit hennes privata tillhörigheter.

– Till slut blev det internationella intresset kring samlingen så stort att jag bestämde mig för att ställa ut delar av den. Både för att det är hedrande att så många är intresserade och delar min passion och för att jag ser det som en plikt att öka kunskapen om Marilyn. Jag vill korrigera den felaktiga bilden av henne som ett korkat, blont bombnedslag. Hon var en smart affärskvinna och hon var motståndare till ras-segregation och diskriminering av minoriteter, vilket var väldigt modigt på hennes tid, säger Ted Stampfer.

Utställningen öppnade 30 maj och pågår till 30 augusti. Med tanke på coronasituationen, som gör att ett begränsat antal kan besöka utställningen samtidigt, uppmanas så många som möjligt att förköpa biljetter. Ett annat tips till besökaren är att ta med sig en laddad mobiltelefon med lurar för att kunna lyssna på utställningens audioguide under rundvandringen.

– Jag tycker att det förhöjer upplevelsen, säger Rebecca Larserö.

Vill du veta mer om utställningen eller förköp av biljetter? Här finns infon.

Information gällande covid-19

Utställningen följer fortlöpande Folkhälsomyndighetens restriktioner för att du som besökare ska känna dig trygg oavsett när du väljer att besöka utställningen. Arrangören har inför utställningen tagit fram åtgärder som kommer att prioriteras. Dessa åtgärder uppdateras fortlöpande sett till samhällsutvecklingen.

Du är välkommen om du känner dig frisk och kry!

Om inte, stanna hemma och kom en annan dag. Det är öppet hela sommaren och Marilyn väntar på dig oavsett när du kommer på besök!

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio Mittmedia och Örebrokompaniet och ej en artikel av nyhetsredaktionen.