Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT vill inte lämna ifrån sig filmer från Hallsbergsupploppet

Artikel 29 av 46
Oroligheterna på Alléskolan
Visa alla artiklar

SVT vill inte lämna inspelat material från upploppet i Hallsberg till åklagare. Tingsrätten beslutade i förra veckan att filmerna skulle lämnas över. Nu har SVT överklagat det beslutet till hovrätten.

Annons

Det var den 6 mars som ett gäng kastade stenar mot polis utanför Alléskolan i Hallsberg.

SVT var snabbt på plats och filmade händelsen.

Elva personer anhölls misstänkta för våldsamt upplopp. Så småningom häktades sju av de anhållna.

Åklagare Louise Helleday har begärt att SVT ska låta henne ta del av opublicerat inspelat materialet från upploppet. SVT har motsatt sig den begäran.

Men tingsrätten beslutade den 24 mars att åklagaren ska få ta del av opublicerade bilder, och att SVT hade tio dagar på sig att lämna över materialet.

Men SVT har överklagat beslutet till hovrätten.

"Ett utlämnande av materialet försvårar enligt SVT:s mening företagets mojligheter att fullfölja sitt publicistiska uppdrag", argumenterar Albert Svanberg, chef för SVT Programetik, i överklagandet till hovrätten.

SVT menar att det handlar om kanalens trovärdighet.

"SVT vill också betona skillnaden mellan publicerat.och opublicerat material. Vad SVT publicerar, och inte publicerar,avgörs av publicistiska riktlinjer, policyer och villkor och för SVT:s trovärdighetär det mycket viktigt att vi kan kontrollera vilket material som gors tillgängligt", skriver Albert Svanberg.

Mera: Läs alla artiklar om oroligheterna utanför Alléskolan