Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sylvesterloppet sprangs i sommarvärme

Martin Regborn, KFUM Friidrott Örebro gjorde det igen och putsade till och med fjolårsresultatet. Han vann herrklassen i nyårsaftonens Sylvesterlopp i Nora.
Varmaste nyårsafton på 156 år i Sverige innebar för Noras del plus tio grader Celsius, men blåsväder.

Martin Regborn var väntad vinnare och med 30 minuters tid i Knutsbergsbacken vid milskylten hade han chans att putsa sitt fjolårsrekord i Sylveterloppet. Det gjorde han. Fjolårstiden var 33:36 och nu blev det 32:59. Därmed är Sylvesterloppsrekordet ytterligare lite naggat i kanten. Banan går från Norvalla mot Esstorp, över Ås mot Gyttorp och tillbaka över Bergsäng in mot Nora . Sträckan är 10 384 meter lång.

Först kom Martin Regborn sedan hände ingenting på vägen under flera minuter. Sedan dök Ludvig Börjesson upp. Tävlande för Örebro AIK, men att räknas som Norabo.

Per Eklöf var bästa löpare 2015 för hemmaklubben i Nora och blev det i år igen, men nu på en tiondeplats på tiden 39:43 mot fjolårets 39:24.

Christine Fjellanger för Strindheim IF i Norge var snabbaste kvinna i mål på tiden 42:17. Bästa Noralöpare blev Christina Ryngevall på tiden 48:19. Fjolårets damsegrare var Åsa Höög med tiden 42:04 så det slog inte årets norska vinnare.

Efter henne dominerade löpare från OK Tisaren med Josefin Tjernlund, Lilian Forsgren, Ellinor Tjernlund, Rebecka Nylin och Lovisa Persson på silver och bronsplats respektive plats 5-7. Josefin Tjernlund kom i mål på tiden 42:36.

Bo Källström OK Milan Nora var äldsta löpare och gick i mål 49 minuter och 44 sekunder efter herrvinnaren. Det gjorde han tillsammans med Storåbygdens Arne Evertsson som också varit med ett bra tag och ofta ställer upp i löplopp. Herrarna har födelseår 1939 och 1941.

I Knutsbergsbacken, några hundratal meter före mål satt Olof Englund i sin kärra tillsammans med farfar och väntade på sin pappa respektive son. De hade en förhoppning att få se Pär bland de tio första. Ett tag misströstade i alla fall Englund senior, men så kom han och gick i mål som åtta på tiden 39:07. Pär Englund har flyttat från Kumla och bor i Dylta bruk men tävlar för Wedevågs IF och jobbar i Lindesberg.

IFK Nora kunde vara nöjda med deltagarantalet. 141 män fullföljde och 48 kvinnor. Löparna hade olika ambitioner. Meden Martin Regborn stod längst fram i startfållan och trampade som en ivrig och upphavrad galopphäst tog andra det lite mer stillsamt.

– Jag tar det som det kommer. Runt kommer jag, men jag håller ett tempo så att jag känner att jag mår bra, sa IFK Noras Per-Erik Karlfeldt. Nybliven folkpensionär i år och som också tillhör de som helst inte missar en tävling.

Vinden var västlig och besvärlig i stundtals hårda byar.

– Den var värst där man springer förbi Ås skola, men annars var det inte så farligt och vi hade också nytta av vinden på andra sträckor. Då var det värre när jag sprang mataton på samma bana i somras. Fyra varv. Då blir det tjatigt och sliter på tålamodet, säger Andreas Nylund Orvret, Örebro. Han tävlade inte för någon klubb och gick i mål på tiden 47:49.

– Det är jag nöjd med eftersom jag inte sprungit på en månad, sa han. Tiden gav honom placering nummer 42.

En fullständig resultatlista finns att se på adressen www.pe-timing.se via internet.