Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Syndikalisterna går till domstol mot Pacos

Nu hamnar konflikten mellan Pacos och SAC Syndikalisterna i domstol. Fackförbundet blåser av sin blockad och stämmer i stället restaurangen i tingsrätten.

Bergslagens LS, en lokalavdelning inom SAC Syndikalisterna, har varit i öppen konflikt med Pacos vid Järntorget sedan i början av april. Fackföreningen anklagar bland annat restaurangen för att, utan giltiga skäl, ha avskedat en av deras medlemmar för att hon tagit hjälp av facket. De har därför, som NA tidigare berättat om, anordnat ett tiotal blockader utanför Pacos. Men nu byter restaurangen ägare, ett beslut som Pacos menar fattades långt innan konflikten startade – och Syndikalisterna byter därmed strategi.

Fyller inte sin funktion

– Blockaden fyller inte sin funktion längre och därför har vi fattat beslutet att ta det här till domstol i stället. Det handlar om grova överträdelser från restaurangens sida, det ska de inte kunna komma undan, förklarar Mikael Tsiouris, talesperson för Bergslagens LS.

Stämningsansökan mot restaurangen lämnades in till tingsrätten på onsdagen, efter att Pacos sagt nej till förlikning. Restaurangen tillbakavisar anklagelserna och hävdar också att något avsked inte verkställts. Jonny Larsson, en av restaurangens tre tidigare delägare, välkomnar att konflikten nu blir rättssak.

– Det är precis den här vägen vi önskat att de ska ta från första början. Vi är oense om en sak och då borde man ta det till domstol. Vi har informerat dem om ägarbytet innan blockaden bröt ut och vi uppskattar att de nu väljer den här vägen, det är inte en dag för tidigt, säger han.

Syndikalisterna stämmer Pacos på flera punkter och kräver skadestånd på totalt 315 000 kronor + ersättning för rättegångskostnader:

* 30 000 kronor i ersättning till medlemmen för arbetad tid utan giltigt anställningsbevis

* 160 000 kronor för kränkning av föreningsrätten (80 000 till medlemmen, 80 000 till fackförbundet)

* 125 000 kronor till medlemmen för ogiltigt avsked