Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Systern talar utom mardrömsresan

Resan blev inte som systrarna Grace och Nema hade tänkt sig. 11-åriga Nema blev avvisad från tåget och lämnad ensam i Kumla. Grace berättar vad som egentligen hände den dagen.

Det skulle bli en trevlig vecka hos vänner i Borås för systrarna Grace och Nema från Nora. I stället blev det en mardrömsresa som slutade med att 11-åriga Nema blev avslängd från tåget i Kumla. Nu berättar storasyster Grace hur det gick till.

– Bussen från Nora var försenad så jag hann inte ladda mitt kort på stationen i Örebro, så vi hoppade på tåget för att inte missa det. Vi satte oss på övervåningen och när konduktören kom så köpte jag en biljett till mig och en till min syster. Under tiden hade Nema gått till kafeterian på nedre våningen för att köpa ett äpple. Strax efter gick Grace på toaletten och när hon kom tillbaka hade Nema inte kommit till sin plats.

– Jag väntade en stund men började sen att leta efter henne.

Killar såg Nema med konduktören i KumlaI Hallsberg hade SJ personalbyte och när konduktören kom så kände hon inte till att Grace handlat en biljett på tåget till sig och systern.

– Jag berättade då att Nema var försvunnen. Tåget var helt fullt och konduktören trodde att hon fanns i någon av de sista vagnarna. Jag gick runt och letade och på ett ställe var det låst mellan vagnarna och de gick inte att öppna. Jag frågade om jag kunde få hjälp med dem men det gick inte, säger Grace.Hon berättar att hon lät sig övertalas av personalen att Nema fanns i en annan vagn och att hon skulle följa med till slutstationen i Göteborg. Men när hon anlände dit var inte systern med. Då fick hon också veta att Nema tvingats av i Kumla.

– Ett par killar som varit med på tåget sa att de hade sett konduktören gå ut med Nema på stationen i Kumla.

Är fortfarande i chockHela natten var Grace i chock över vad som hänt. Hon sov hos sina vänner i Borås och hade kontakt via mobilen med polisen som letade runt i Kumla. Nema hade själv ingen mobil med sig. När hon till slut fick besked på tisdagsmorgonen att Nema fanns hos en dam i Kumla blev hon glad. Men som hon själv säger:

–Jag är fortfarande lite i chock.

Och hon tycker att SJ har burit sig illa åt.

– Vi blev inte snällt behandlade. Vi är alla människor och man kunde ha gjort annorlunda mot oss.

Hur mår din syster nu?

– Hon är rädd. Hon vill inte åka tåg något mer.

Grace kom tillbaka till Nora i onsdags efter att ha åkt tåg från Borås till Örebro hela dagen. Hon upplevde stor lättnad när hon träffade sin syster efter att de varit ifrån varandra under de väldigt speciella omständigheterna. Tillsammans med syskonen i Nora så lever de nära ihop eftersom de är föräldralösa och har med sig traumatiska händelser från hemlandet Kongo. Grace berättar att hon och hennes syster hänger ihop och pratar om allt, som bästa vänner. Att Nema därför försvann på tåget var både overkligt och hemskt.