Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta av dig din foliehatt!

Det kallas Euroarabia. Muslimerna som invaderar och tar över Europa.

Hotet är naturligtvis både ”gammelmedia” och ”sjuklövern” väl medvetna om. Men de har gått ihop i en hemlig sammansvärjning med syfte att undanhålla sanningen och censurera alla som inte tillhör ”PK-eliten”.

Ja, ungefär så kan de låta. Konspirationsteorierna som far runt i den digitala sfären. Lögner och påhitt som sprids och får fäste i debatter, kommentarsfält och lunchrum. Som när polisen pratar om hatbrott mot asylboenden och kommentarsfälten genast fylls med ”fakta” om att det är asylsökande själva som tänder eld på boendena, för att de är otacksamma.

I den senaste Vof-undersökningen, av Föreningen Vetenskap och Folkbildning, framgår det att svenskar generellt sett värderar vetenskap högt. Fyra av fem anser att vetenskap är den bästa metoden för att skaffa sig kunskap och verkligheten. En majoritet sätter tilltro till forskning. Det här är naturligtvis goda nyheter. Men av studien framgår det också att många svenskar tror på pseudovetenskap och konspirationsteorier. Vad som är ännu mer uppseendeväckande: Det går att koppla olika ovetenskapliga teorier om världen till politiska övertygelser.

Till exempel är det – föga överraskande kanske – fler kristdemokrater som förkastar evolutionsteorin än andra partisympatisörer. Det är fler sverigedemokrater som tror att människor kan delas in i raser. Var femte miljöpartist tror att månlandningen med Apollo 11 var en bluff, medan var fjärde vänsterpartist tror att läkemedelsindustrin vill behålla människor sjuka.

De här övertygelserna kan förefalla ofarliga – och nästan lite komiska. Vad spelar det för roll om någon tror att UFO:n styr jorden eller att slagrutor pekar ut vägen till vatten? Förmodligen ingen alls. Men problemet är större än så, och sammanfattas väl i Vof-studien: ” Det kan synas oskyldigt, men personer med en sådan syn på tillvaron kan råka illa ut då de är extra sårbara för läror och metoder som förmedlas av karismatiska personer eller cyniska opportunister.” Och vi vet alla vad en karismatisk ledare och en grupp med cyniska opportunister kan åstadkomma.