Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta bort stupstocken för de sjuka

Varför stoppar ni inte 365-dagarsregeln, ni som har makten att ändra på det!

Att bestämma att man bara ska få sjukpenning i högst ett år är orimligt. Sjukdom går inte att tidsbestämma. Ändå är det i praktiken så vår sjukförsäkring fungerar.

Den nuvarande 365-dagarsregeln inom sjukförsäkringen fungerar för många sjuka som en stupstock. Efter ett år prövas rätten till sjukpenning utifrån mycket strama kriterier, där väldigt många utförsäkras. Som om hälsan skulle rätta sig efter politiskt beslutade tidsgränser. Den här regeln är ett absurt systemfel som kostar liv och hälsa och som politikerna måste åtgärda – nu. Många som är för sjuka för att jobba utförsäkras och kastas ut i ekonomisk otrygghet på grund av den här regeln. Just nu drabbas allt fler som blivit långtidssjuka i covid.

Nu sitter de fyra samarbetspartierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna och budgetförhandlar. De har möjlighet att när som helst ta bort den här regeln. Den stora frågan är varför? Varför vill dessa politiker att redan sjuka människor ska fortsätta utsättas för den psykiska stress och lidande det innebär att få sin ekonomi krossad? Varför vill de inte att sjuka människor, som arbetat och bidragit till välfärden, ska få bli friska och rehabiliteras i lugn och ro? Ingen väljer att bli allvarligt sjuk.

Så varför väljer politikerna att dubbelbestraffa dem som har oturen att få en vacklande hälsa?

Ett svar från er politiker som tycker så vore klädsamt.

Greger Kammerland

ordförande, IF Metall Örebro Län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel