Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta det lugnt med eldandet

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Just nu är det hög gräsbrandsrisk i stora delar av landet.

Gräsbränder förekommer framför allt under våren och då ofta redan strax efter snösmältningen. Det är i det torra fjolårsgräset som det lätt antänder. Gräsbrandsfaran avtar snabbt när årets nya gräs vuxit upp.

Gräsbrandsrisken bestäms genom beräkningar av grästillväxten runt om i landet. Det gör man med hjälp av temperatursummor och genom hydrologiska modellberäkningar av snöns smältning. Beroende hur torrt fjolårsgräset är anges gräsbrandsfaran som antingen stor eller liten/måttlig. Gräsbrandsfaran uppskattas med hjälp av markfuktighetsberäkningar i ett mycket tunt ytligt skikt och även med hjälp av luftens fuktinnehåll. Det här gör att brandrisken kan skifta snabbt från dag till dag.

Under söndagen

skedde flera gräsbränder i landet. I Karlskoga och Degerfors fick räddningstjänsten rycka ut under eftermiddagen där gräsbränder orsakats av att människor eldat. Även i Nora brann det i gräset under dagen. På lördagen fick Upplands brandkårer rycka ut och släcka sex olika gräsbränder. Så om du har tänkt att elda de kommande dagarna gå först in SMHI:s varningssida och se hur gräsbrandsfaran ser ut för dagen!