Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Just nu är det hög gräsbrandsrisk i stora delar av landet.

Annons

Gräsbränder förekommer framför allt under våren och då ofta redan strax efter snösmältningen. Det är i det torra fjolårsgräset som det lätt antänder. Gräsbrandsfaran avtar snabbt när årets nya gräs vuxit upp.

Gräsbrandsrisken bestäms genom beräkningar av grästillväxten runt om i landet. Det gör man med hjälp av temperatursummor och genom hydrologiska modellberäkningar av snöns smältning. Beroende hur torrt fjolårsgräset är anges gräsbrandsfaran som antingen stor eller liten/måttlig. Gräsbrandsfaran uppskattas med hjälp av markfuktighetsberäkningar i ett mycket tunt ytligt skikt och även med hjälp av luftens fuktinnehåll. Det här gör att brandrisken kan skifta snabbt från dag till dag.

Under söndagen

skedde flera gräsbränder i landet. I Karlskoga och Degerfors fick räddningstjänsten rycka ut under eftermiddagen där gräsbränder orsakats av att människor eldat. Även i Nora brann det i gräset under dagen. På lördagen fick Upplands brandkårer rycka ut och släcka sex olika gräsbränder. Så om du har tänkt att elda de kommande dagarna gå först in SMHI:s varningssida och se hur gräsbrandsfaran ser ut för dagen!