Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta en smygbild – bli kriminell

I framtiden kan du begå en kriminell handling genom att fotografera dina middagsgäster utan att först be om lov. Åtminstone om det lagförslag går igenom, som just nu utreds av justitiedepartementet.

Folkpartisten Johan Pehrson är en av de politiker som gillar lagförslaget. Han menar att det handlar om att skydda enskilda människors integritet när de befinner sig i privata miljöer.

– Det är väl ingen som tycker att det är okej att smygfilma eller fotografera människor i till exempel en bastu eller ett omklädningsrum?

I gårdagens debatt, anordnad av Svenska Journalistförbundet, mötte Johan Pehrson på starkt motstånd. Bland annat från Mia Karlsvärd, som är fotograf på Östgöta Correspondenten i Linköping samt ordförande i Pressfotografernas klubb:

– Om det här lagförslaget skulle gå igenom finns risken att ingen skulle våga lyfta kameran av rädsla för att bli polisanmäld. Varför skulle det vara kränkande att bli fotograferad? Det måste väl vara en eventuell publicering som kränker.

”Ett tokförslag”

Expressens bildchef Per Kagrell kallar det hela för ett ”tokförslag”, och pekar på riskerna med alla de ”småpåvar” han menar finns lite här och var:

– Jag tänker på alla de självutnämnda ordningsmän som redan i dag klagar när våra fotografer försöker göra sitt jobb. I dag kan vi hänvisa till att det är okej att fotografera allt i Sverige, men det här luddiga lagförslaget skulle innebära många års inskränkning av pressfriheten innan det formats fram någon typ av praxis.

Mia Karlsvärd anser att grundproblemet ligger mer hos allmänheten än hos yrkesfotograferna:

– Tyngdpunkten borde i stället läggas på att vi måste uppfostra våra ungdomar att det är okej att fota, men inte att sprida bilderna.