Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta en tur till Trystorp!

Annons

Vitsipporna blommar, solen skiner och de gamla ekarna är på väg att få nya löv. Nu är naturen som vackrast i Trystorps ekängar.

Packa en fikakorg och åk till Trystorps ekängar cirka en mil söder om Fjugesta i helgen. Du blir inte besviken. Här finns en mäktig naturupplevelse att inkassera för den som gör sig besvär. Just nu blommar vitsipporna och bildar en vit och väldig matta under de mäktiga ekarna. Lungört är en annan karakteristisk växt.

Trystorps ekängar grundades 1961 av Harry de Jonquiéres på Trystorps slott. I slutet på 1990-talet utökades reservatet ganska rejält.

Vid entrén till naturreservatet står en minnesskylt med inskriptionen: ”Vi tackar för din fina insats, stora engagemang och kunskap. Ditt alltid så glada och varma bemötande mot oss alla besökare”. När jag var där hade någon satt blommor under skylten. En vördnadsfull gest skulle jag tro.

Skogsek, Quercus rubur. Robus betyder stark. Och en gammal ek ger verkligen intryck av styrka och mäktighet. Ekar kan bli uppåt 1 000 år gamla.

Eken jag står under kanske är 400 år. Jag lägger handen på den grova barken och känner trädets ”vishet” och styrka strömma in i mina ådror. Våren är härlig!

Annons