Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta krafttag mot våldet

Linköping Sprängningen i centrala Linköping är ett bombnedslag i hela det svenska samhället. Den omfattande förstörelsen som drabbat så många människor vittnar om att det pågår ett krig.

250 sprängskadade lägenheter har en så omfattande skadegörelse att det ser ut som om de boende varit utsatta för flygbombardemang. Lägenhetsinnehavarna hann aldrig uppsöka något skyddsrum, och ett tjugotal av dem tvingades transporteras till sjukhus med sårskador av framförallt glassplitter.

 Nu får det vara nog med sprängningar och skjutningar i Sverige. Det går inte längre säga att det är kriminella som dödar varandra i uppgörelser och hämndaktioner. I Linköping kunde ett stort antal oskyldiga människor sprängts till döds av den ovanligt starka explosionen.

Att förhindra gängkriminalitet bygger på förebyggande åtgärder i tidiga år.

Vi kan inte nöja oss med att polisen kallar dådet för allmänfarlig ödeläggelse. Det är långt värre än så. Skadegörelsen kan jämföras med ett terrorbrott. Det ökande antalet skjutningar och sprängningar visar att vapen och sprängämnen bland kriminella är ett hot mot rikets säkerhet. Linköpingsbomben måste därför utlösa en kraftig motreaktion. Aktivera gränskontroller som upptäcker införsel av vapen och sprängämnen. och förse polisen med fler spårhundar som luktar sig till kriminella vapengömmor.

Marginaliserade ungdomsgrupper är lätta offer för den yrkeskriminella gängvärlden. En värld där 16 –40-åringar skryter med att de tjänar flera hundratusen i månaden på sin samhällsdestruktiva verksamhet. Att förhindra gängkriminalitet bygger på förebyggande åtgärder i tidiga år. Bostadssegregationen måste brytas. Börja med att blanda skolbarn från socioekonomiskt svaga områden, med barn från välbärgade stadsdelar i gemensamma skolor. Det gäller att skapa likvärdiga villkor för våra barn och ungdomar, och samtidigt störa ut den brottsliga affärsverksamheten. 

Claes Thulin

Bergslagen