Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ta med en GP2-bil"

I morgon, torsdag, inleds sista testet inför formel 1-säsongen för Marcus Ericsson. Stallkompisen Kamui Kobayashi har ett "tips": "Ta med en GP2-bil."

Annons

Det är till autosport.com som Marcus Ericssons stallkompis i Caterham, japnen Kamui Kobayashi, berättar om sina farhågor inför säsongen.

– Vi är inte i raceförhållanden här, men om det var raceförhållanden så tror jag att jag ska ta med en GP2-bil, säger Kobayashi till Autosport om testet i Bahrain.

För faktum är att japanens bästa varvtid från förra veckans formel 1-test på banan i Sakhir, 1.39,8 är fyra tiondelar sämre än den kvaltid som gav Fabio Leimer pole position i GP2-kvalet på samma bana förra säsongen.

Marcus bästa testtid förra veckan – 1.42,130, är 1,6 sekunder långsammare än den varvtid han själv gjorde i Dams GP2-bil under kvalet, och som då gav honom andra startposition i GP2-loppet.

– Varvtiderna är alltså snabbare i GP2. Vi kommer fortsätta arbeta, men om det skulle vara dags för race i det här läget anser inte jag att det skulle vara formel 1, säger Kobayashi som erkänner för Autopsport att han är bekymrad.

– När man tittar på varvtiderna så måste jag vara oroad. Jag kan inte vara nöjd, men jag måste fokusera på vad vi kan göra.

Eftersom många av formel 1-stallen haft problem under testerna har det börjat prats om att väldigt få bilar kommer lyckas ta sig i mål under säsongens första race. Något som skulle göra att bilarnas tillförlitlighet – att de som över huvud taget klarar av 58 varv och 307 kilometer i Melbourne eller 56 varv och 310 kilometer i Sepang kommer att placeras högt upp i resultatlistan.

Men Kobayashi köper inte det snacket.

– Mitt mål är inte bara att ta sig i mål, utan också att prestera resultat. Tiden är väldigt knapp, och det är klart att vi måste tänka på tillförlitligheten, men också på prestandan. Vi måste försöka så mycket som möjligt. Jag är inte ute efter att ta poäng genom tillförlitlighet, jag jagar möjligheten för oss att komma ikapp de andra teamen. Det är den viktigaste orsaken till att jag är här, säger han och tillägger:

– Det här året är den största chansen för det här teamet. Det finns många chanser och möjligheter, men just nu ligger vi efter jämfört med de andra teamen när det gäller utvecklingen.

Det avslutande testet inför årets F1-säsong inleds i morgon, torsdag, i Bahrain.

Kobayashi kommer att ratta Caterhams bil på torsdagen och lördagen medan Ericsson får chansen på fredagen och söndagen.

För Ericsson ett mycket viktigt test efter att han på grund av tekniska bekymmer egentligen bara kunnat utnyttja en av de 3,5 testdagar han hittills fått i bilen inför debutsäsongen i formel 1.

"Väldigt viktigt test för oss, kan inte vänta på att få köra", skriver Ericsson på Twitter.