Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta tillbaka respekten i skolan

Annons

Hemskt att läsa om hur lärare blir överfallen av elev som sparkar fotboll i klassrummet. Man undrar hur något sådant är möjligt. Hur har det blivit så här i våra skolor?

Jag tror att vi behöver gå tillbaka till ”de gamla metoderna”, och då menar jag inte skolagan. Nej, men läraren måste få tillbaka respekt, ordning och reda. Detta kan skapas med små medel och stor envishet.

För det första: möt varje elev vid klassrumsdörren och hälsa genom att ta i hand.

Låt ingen elev komma in i klassrummet med mössa och ytterkläder på.

Alla mobiler ska lämnas till läraren under lektionstid och återfås vid lektionens slut. Det finns ingen anledning att barn ska ha tillgång till mobil hela skoldagen. Det finns en expedition på varje skola, dit kan föräldrar ringa om de behöver nå barnet.

Nolltolerans mot stök i klassrummet. Det ska vara tillåtet att skicka ut elever som stökar. De kan tas omhand av till exempel en assistent som sätter sig och förslagsvis läser läxor med eleven, eller gör något annat som har med undervisning att göra.

Skolan måste bli en plats där både lärare och elever känner arbetsro och arbetsglädje. Jag har själv jobbat i skolan i många år, och förskräcks över det jag läser om och hör, om dagens skolor.

”Tack för ordet”

Laxå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel