Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta vara på möjligheterna som finns i Grythyttan

Maten är viktig! I dessa coronatider har det äntligen blivit uppenbart för de flesta att mat på bordet inte alls är en självklarhet. Någon ska odla råvarorna och föda upp djuren, någon ska förädla dessa råvaror, någon ska förmedla de förädlade råvarorna till kunderna, och någon ska tillaga den slutliga maträtten så att maten blir ett närings- och energiintag, och inte minst en kulinarisk upplevelse.

Vi i LRF är inte ute efter att stoppa världshandeln. Men att nyttja de resurser och förutsättningar som vi har här på hemmaplan är ändå vår skyldighet mot omvärlden. Den Livsmedelsstrategi som antagits och den Livsmedelshandlingsplan som vi arbetat fram här i länet/regionen syftar till att öka produktionen av livsmedel i Sverige – i HELA Sverige – så också i vår region.

Örebro län har potential att odla mer areal och att föda upp fler djur. Men mer råvara måste också förädlas och hitta sina kunder. Hela kedjan ”från jord till bord” behöver utveckling, ny energi och innovationer.

LRF vill se till hela regionen och till hela näringens bästa. Menar samhället allvar med Livsmedelsstrategin så måste det finnas fortbildning och utbildning på alla nivåer.

Här har akademin i Grythyttan varit bidragande, men har framförallt en viktig roll i den framtida utvecklingen. Detta får vi inte slarva bort i en kortsiktig jakt på kostnader.

LRF vill se till hela regionen och till hela näringens bästa. Menar samhället allvar med Livsmedelsstrategin så måste det finnas fortbildning och utbildning på alla nivåer. Det behövs kunskapshöjning för allmänheten, gymnasieutbildningar, vuxenutbildningar och akademiska utbildningar. Inte minst behövs forskning och delaktighet från näringslivet.

Ur ett strikt ekonomiskt perspektiv går det möjligen att förstå utredningens slutsats om stordriftsfördelar i en flytt till Örebro Universitet. Däremot har aldrig centraliseringsivern infriat förväntningarna. De samordningsvinster som beräknas är alltid överdrivna gentemot det verkliga utfallet över tid. Men framförallt tappar man det unika som byggts upp genom namnet och platsen i Grythyttan.

Flyttas Hotell- och restauranghögskolan in till Örebro försvinner allt detta, den upparbetade kulturen, kvalitén och kompetensen som formats i Grythyttan. Utbildningen blir inte den samma i en stad. Energin skulle gå till spillo och den kreativa andan skulle påverkas. Det skulle bli en rak konkurrens om studenter inom branschen, för då finns inte längre något som särskiljer Örebro mot utbildningar i Umeå eller Stockholm. Campus Grythyttan är ett annorlunda universitet, men också en regionalt viktig resurs för länet och Hällefors kommun. Risken är uppbenbar att en flytt leder till avveckling av mindre orter och landsbygden. Vi förlorar en del av vår historia, nationens själ och en viktig arbetsmarknad i bygden.

Det som är uppbyggt över tid i varumärket Grythyttan är omöjligt att kopiera. Däremot går det att stärka och utveckla. Ta vara på den möjligheten!

Per Willén

ordförande LRF region Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel