Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tack för hjälpen att hålla Bergslagsleden i gott skick

Svar

... till Leif G:son Nygård om Bergslagsleden, NA 21 maj.

Hej Leif,

Tråkigt att läsa att din upplevelse på Bergslagsleden, etapp 11, inte var positiv. Dock tackar vi för rapporten som du även hade kunnat valt att skicka in på vår rapporteringsmail. Många av våra vandrare, som uppmättes till cirka 100 000 under 2020, meddelar oss om de ser något efter leden som behöver åtgärdas. För detta engagemang är vi mycket tacksamma. Vi, Region Örebro län, är huvudman för leden och arbetar kontinuerligt med upprustning och underhåll av ledens 280 kilometer. På varje etapp har vi en skötselförening som ser över sin del av leden samt utför visst underhållsarbete. När det kommer till nedfallna träd tar vi bort dessa så fort vi hinner. I vissa fall rör vi oss i naturreservat och då samverkar vi med Länsstyrelsen i Örebro län för att anpassa åtgärderna efter den skötselplan som finns för varje reservat.

Vi väljer att placera ut spänger på platser som är blöta året runt, dock förändras landskapet, vilket är charmen med vår natur, och ibland kan en spång ligga på en numera torrlagd plats. Visst skulle vi kunna ta bort dessa, och det sker i vissa fall, men våra resurser går oftast åt till annat arbete därute. Samtidigt rör vi oss i naturen på naturens villkor, vilket leder till att vi på våren efter en snörik vinter eller regntung vår, får en del så kallade blöthål. Dessa torkar upp när sommarvärmen når skogen.

Den boom av friluftsliv som du nämner är ju i sig fantastisk. Fler människor är ute i naturen än någonsin. Detta såg vi långt innan pandemin men den senare har haft den effekten på samhället att ännu fler väljer naturen, och en del av dessa val kommer att bestå. Vandring i sig är den aktivitet som är absolut populärast, vilket kan avläsas i den ökning av vandrare som vi ser på Bergslagsleden. Från cirka 25000 år 2016 till cirka 100 000 under år 2020.

Jag bjuder gärna på en kopp kaffe i något av våra trevliga vindskydd efter leden och berättar mer vårt arbete med att underhålla och utveckla Bergslagsleden.

Johan Karlström

Utvecklingsledare friluftsliv,

Region Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel