Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tack för ingenting, Staffan Werme!

Det fanns en tid då Örebros utveckling stod still. Skolor och förskolor förföll inför öppen ridå. Människor fick uppleva rädsla för att bli av med sitt hem i de stora utförsäljningarna av allmännyttan. Kommunens medarbetare placerades i märkliga sammanhang utan arbetsuppgifter och besked om framtiden. Det var gapigt i det politiska klimatet och det blev stopp för det mesta som kunde leda Örebro framåt. Det här var tiden då Staffan Werme var kommunstyrelsens ordförande.

Det är en annan tid nu.

... den stora passivitet inför välfärdens utmaningar som dåvarande Folkpartiet och Moderaterna visade upp under Wermes ledning påverkar tyvärr fortfarande Örebro.

Men Werme är så nöjd med sitt arv att han recenserar dagens politik. Det får han gärna göra. Men den stora passivitet inför välfärdens utmaningar som dåvarande Folkpartiet och Moderaterna visade upp under Wermes ledning påverkar tyvärr fortfarande Örebro. Än i dag drar vi igång stora renoveringar runt om i välfärdens lokaler i vår kommun. Att detta måste göras nu, samtidigt som vi behöver bygga ut med fler platser för barn och äldre, påverkar naturligtvis ekonomin. Det borde Staffan Werme visa ödmjukhet inför.

När Staffan Werme slår sig för bröstet över att inte ha tagit lika stora lån som den nuvarande kommunledningen så har han rätt. Med tillägget – det blev ju inget gjort heller. Om någon påstår att det går att bygga förskolor, grundskolor, äldreboenden och LSS-platser i den takt som i dag sker i Örebro utan lån, så är de fel ute. Däremot så klarar Örebro det med sin starka ekonomi.

För något år sedan utsågs Örebro till Sveriges kvalitetskommun. Det betyder mer än uttalanden från en av Liberalernas före detta ledare i Örebro kommun.

Kommunledningen med Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet har valt att prioritera att välfärden växer i takt med kommunen. I det avseendet kan vi inte direkt tacka Staffan Werme för hjälpen. Däremot kan vi lära av historien. Det är att agera som gör skillnad.

I ganska raljanta, om än förväntade, ordalag beskriver Staffan Werme den kommunala ekonomin av i dag. Vi kan börja med att konstatera att externa aktörer som Standard & Poor’s och Kommuninvest ger kommunen bra betyg för sin ekonomihantering. För något år sedan utsågs Örebro till Sveriges kvalitetskommun. Det betyder mer än uttalanden från en av Liberalernas före detta ledare i Örebro kommun.

Det är helt sant att SKL, Sveriges kommuner och landsting, och andra, försöker hamra in budskapet att utmaningar hopar sig kring välfärden i framtiden, när vi får allt fler äldre och allt fler barn att ta hand om. Moderaterna och Liberalerna har hittills också insett att den skattenivå som ligger sen hösten 2016 är den som krävs för att utveckla Örebros välfärd. Fram tills nu när det är dags för val. Nu vill de profilera sig, och väljer en farlig väg i och med sina förslag om skattesänkning. Sänkt skatt med 50 öre motsvarar ungefär 150 miljoner kronor i den kommunala ekonomin. Staffan Werme, som oroar sig för välfärdens framtida finansiering applåderar skattesänkningen i sociala medier. Det går inte ihop.

Är det ekonomistyrning eller klassiskt borgerlig politik där skattefrågan alltid går före utmaningen att bygga ett starkt samhälle för alla?

Vad är det då Staffan Werme vill med Örebros ekonomi? Ena stunden oroar han sig för att satsningar på välfärden är slöseri. I ett andra andetag hejar han på initiativ som skulle ta bort ytterligare 150 miljoner kronor från välfärden.

En relevant fråga att ställa sig är exakt vad Werme tycker att vi i kommunledningen slösar på: Är det satsningar fler lärare i skolorna som är slöseri? Är det de extra pengar vi kan skjuta till för att höja kvaliteten i hemvården som är slöseri? Är det de stora satsningarna på att renovera lokalerna för skolbarn och förskolebarn som är slöseri? För det är just precis detta som överskotten kommer att gå till när Socialdemokraterna är med och påverkar Örebros utveckling.

Är det ekonomistyrning eller klassiskt borgerlig politik där skattefrågan alltid går före utmaningen att bygga ett starkt samhälle för alla?

Örebro växer. Fler flyttar hit. Näringslivets klimat är gott vilket skapar nya jobb. Bostäder byggs här som ingen annan stans i landet. Fler platser skapas i välfärden. Liberalerna och Moderaterna och Staffan Werme får säga vad de vill om Örebro. Men att Örebroarna inte delar deras uppfattning om den lokala utvecklingen kan vi nog slå fast.

Kenneth Nilsson

Socialdemokraterna, kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel