Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tack sverigedemokrater!

Det blir lättare för barn och barnfamiljer att få asyl i Sverige. Tack för det Sverigedemokraterna!

Formellt är det regeringen som har gjort upp med Miljöpartiet om att ändra reglerna för asylsökande barn. I praktiken är det Moderaterna som har backat. Varken Centerpartiet, Folkpartiet eller Kristdemokraterna har något emot den förändring som nu sker.

Hittills har “synnerligen ömmande omständigheter” varit ett skäl för barn att få stanna. Detta ändras nu till ”särskilt ömmande omständigheter”, en mildare formulering.

I september 2010 avled Rim Al-Amir, två och ett halvt år gammal. Trots att hon var dödssjuk skulle hon utvisas. En stark opinion i Örebro krävde att hon skulle få stanna. Det är ett exempel på hur den nuvarande lagen tillämpas. Det blev till slut så att Rim avled i Sverige.

Det finns två skäl till att Moderaterna och Tobias Billström har tvingats backa.

Det ena är att Sverigedemokraterna sitter i riksdagen. Både de rödgröna och Alliansen lovade före valet 2010 att inte göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

Partiet må ställa till trassel i enskilda frågor. Men just när det gäller migrationspolitiken ska de hållas utanför. Den enda objektiva roll som Sverigedemokraterna har spelat är att de har tvingat fram en mer generös migrationspolitik. Det handlar inte bara om asylsökande utan också om arbetskraftsinvandring.

Det andra skälet är att migrationsminister Tobias Billströms auktoritet har försvagats. I februari talade han om att han ville minska ”volymerna” av asylsökande. Han blev uppläxad av statsminister Fredrik Reinfeldt. I mars talade Tobias Billström om att gömda flyktingar inte bor hos personer som är ”blonda och blåögda”. Nu blev han uppläxad ordentligt av statsministern. Fredrik Reinfeldt sade att Billström måste arbeta hårt för att återfå sitt förtroende.

Nu har Tobias Billström fått arbeta hårt. Trots en del polemik gäller fortfarande uppgörelsen mellan regeringen och Miljöpartiet om migrationspolitiken.