Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågförseningar på grund av branden i Hörken – ännu inte under kontroll: ”Det flammar upp här och där”

Bränderna längs järnvägsspåret i norra länsdelen är fortfarande inte under kontroll. Under måndagen orsakar bränderna stora förseningar i tågtrafiken.

Annons

Det brinner fortfarande utmed järnvägsspåret på gränsen mellan Örebro och Dalarnas län. Ett flertal bränder startade under söndagen, vid Hörken i höjd med Silverhöjden, på en sträcka av cirka 6 kilometer. Elden spred sig snabbt i det torra gräset.

Släckningsarbetet delades upp i tre sektioner och under söndagen fick räddningstjänsten kontroll över den östra och västra sektionen.

Läs mer: TV: Frivilliga grängesbor hjälper till vid släckningen av skogsbranden – uppmanar fler till att göra det

På måndag morgon har räddningstjänsten fortfarande inte kontroll över den södra sektionen som rasar vid trakterna av Grillsberget.

– Vi jobbar vidare med den södra delen, det börjar se bra ut. Det är svårt att säga hur stor just den ytan är, den löper längs med spåret, säger Martin Duberg, inre befäl på Nerikes brandkår.

Ett trettiotal brandmän jobbade med branden under natten.

– De kommer att få avlastning nu på morgonen, säger Martin Duberg.

På grund av branden är det under måndagen stopp i tågtrafiken på sträckan Borlänge–Ställdalen. Branden påverkar också tågtrafik mellan Hallsberg och Gävle, Ludvika, Västerås och Mora. Det meddelade Sveriges Radios trafikredaktion redan klockan 07.04 på måndagsmorgonen.

SMHI gick tidigt på måndagen ut med en varning om att risken för bränder i skog och mark i Örebro län är stor eller extremt stor.

Vid lunchtid på måndagen hade räddningstjänsten ännu inte branden under kontroll.

– Det flammar upp här och där. Det är en lång sträcka och styrkorna måste förflytta sig över ett stort område, säger Anders Larsson, räddningschef i beredskap på Nerikes brandkår.

Och vid 18.30-tiden på kvällen var läget detsamma.

– Vi jobbar på. Vi får återantädning. Det är svårt när man jobbar på ett sådant stort område, säger inre befäl på Nerikes brandkår.

Se fler bilder från släckningsarbetet

Annons