Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TAIWANS UTRIKESMINISTER: Bara sju dödsfall i covid 19 i Taiwan – låt oss hjälpa till!

Under 2020 slogs världen av en allmän hälsokris utan tidigare motstycke, och effekterna av covid-19 har känts av i alla delar av människors liv.

Detta år markerar också 75 årsjubileumet av att Förenta Nationernas stadga skrevs under – denna uppdragsbeskrivning som finns i hjärtat av den inkluderande multilateralism som världen just nu är i så stort behov av.

Taiwan är redo, har viljan och förmågan att vara en del av denna insats.

Nu mer än någonsin behöver det internationella samfundet göra en gemensam insats för att skapa den bättre och mer hållbara framtid som FN och dess medlemsstater efterlyser. Taiwan är redo, har viljan och förmågan att vara en del av denna insats.

Med färre än 500 bekräftade fall och sju dödsfall har Taiwan överstigit förväntan och på ett framgångsrikt sätt tyglat covid-19. Vi klarade av det utan att stänga ned – skolorna var bara stängda under två veckor i februari. Basebollmatcher började även på nytt i april. Till en början stod det kartongutskärningar i stället för publik men i mitten av juli var matcherna tillbaks helt och hållet med upp emot 10 000 åskådare.

Allt det här var mycket tack vare Taiwans snabba motåtgärder, vilka inkluderade att etablera ett Central Epidemic Command Center, införandet av stränga regler för gränskontroll och karantänprocedurer samt att på ett transparant vis dela med oss av information.

... började vi att förse andra länder som var i stort behov med sjukvårdsmateriel och utrustning.

Vi skred också snabbt till verket för att säkerställa att vi hade ett tillräckligt förråd av medicinskt materiel till vår sjukvård. Efter att vi försäkrat oss om att vi hade ett tillräckligt lager för att ta hand om vår egen befolkning började vi att förse andra länder som var i stort behov med sjukvårdsmateriel och utrustning. I slutet av juni hade Taiwan donerat 51 miljoner kirurgiska masker, 1,16 miljoner N95-masker, 600 000 isolerande skyddsdräkter, 35 000 panntermometrar och annat sjukvårdsmateriel till fler än 80 olika länder vilka inkluderade USA, Taiwans diplomatiska allierade samt europeiska nationer.

Vi har även slagit oss samman med andra likasinnade demokratier för att utforska möjlig utveckling av snabbtest-kit, mediciner och vaccin. Att arbeta tillsammans för allmänhetens bästa är hur världen kommer att besegra covid-19.

Trots att pandemin har gjort det internationella samfundet plågsamt medvetet om att Taiwan på ett orättfärdigt och diskriminerande sätt uteslutits från Världshälsoorganisationen (WHO) och FN systemet, fortsätter Folkrepubliken Kina att pressa FN att använda en felaktig tolkning av FN:s generalförsamlings beslut 2758 (XXVI) från 1971 som rättslig grund för att utesluta Taiwan.

Faktum är att detta beslut inte behandlar frågan om Taiwans representation i FN eller konstaterar att Taiwan skulle vara en del av Folkrepubliken Kina. Faktum är att Taiwan inte är och aldrig har varit en del av Folkrepubliken Kina.

FN måste erkänna att endast Taiwans demokratiskt valda regering kan representera dess 23,5 miljoner invånare ...

Vår president och lagstiftande församling väljs direkt av det Taiwanesiska folket. Dessutom är de gränskontroller som har satts in under pandemin ytterligare bevis på att Folkrepubliken Kinas påståenden är falska. FN måste erkänna att endast Taiwans demokratiskt valda regering kan representera dess 23,5 miljoner invånare, Folkrepubliken Kina har ingen rätt att föra deras talan.

Att inte ha med Taiwans input i FN är en förlust för det internationella samfundet och kommer att hämma medlemsstaternas försök att återuppbygga till det bättre samt implementera Agenda 2030 för hållbar utveckling till fullo och i tid. Genom att använda erfarenheterna från vårt framgångsrika arbete med de hållbara målen kan Taiwan hjälpa länder att bättre återhämta sig från det avbrott som pandemin orsakat.

... sätter Taiwan i en position som är betydligt bättre än många andras när det kommer till att hjälpa det internationella samfundet att tackla de pågående utmaningar som mänskligheten står inför.

Våra pågående ansträngningar för att implementera de hållbara målen tillsammans med vår beprövade pandemirespons sätter Taiwan i en position som är betydligt bättre än många andras när det kommer till att hjälpa det internationella samfundet att tackla de pågående utmaningar som mänskligheten står inför.

”Vi, de förenade nationernas folk, beslutna att ånyo betyga vår tro på de grundläggande mänskliga rättigheterna… [och] på lika rättigheter för män och kvinnor samt för stora och små nationer.” Så inleds FN-stadgan. Idealet när det kommer till att upprätthålla mänskliga rättigheter och grundläggande friheter för alla som beskrivs i denna text får inte bara vara tomma ord. Då FN blickar ut över sina nästkommande 75 år är det aldrig försent att välkomna Taiwan att delta.

Jaushieh Joseph Wu

Utrikesminister i Republiken Kina (Taiwan)