Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Takodling ny trend bland stadsbor

Trädgård. Urban gardening är en trend som sveper över västvärldens storstäder. Den finns också i Örebro. Trädgårdskreatören Fredrik Gustafsson visar hur det går att göra en vanlig uteplats, kanske på ett tak, mitt i stan till en prunkande oas.

De finns lite överallt i staden, taken där inbyggarna kan gå ut och kanske sola eller ställa upp stol och bord. Oftast är de bara kala och tomma. Men nu börjar folk i storstäder att se den potential som finns i de här taken. Numera odlas det på tak och altaner i New York, London – och Örebro. En del odlar nyttogrönsaker medan andra ägnar sig åt blommor och vackra buskar.

Fredrik Gustavsson har tur. Hans lägenhet i centrala Örebro har inte bara en inglasad balkong i söderläge, den har också en altandörr ut till ett tak där hyresgästerna i hela huset har möjlighet att vara. Men Fredrik har alltså en egen del av taket, en del som hyresvärden har ramat in med en upphöjd bädd av Funkia. Några fler hyresgäster har den här turen medan resten får gå ut i trapphuset och ta dörren ut till den gemensamma ytan på taket.

Fredrik är glad över den upphöjda bädden med plats för blommor i hans hörna av taket. Men han har inte nöjt sig där. Han har satt andra växter runt Funkian som hyresvärden planterat och han har också ställt ut mängder av krukor för att ytterligare förstärka blomsterprakten. Lite varstans, både i hans egen hörna och på den allmänna delen av taket, har han dekorerat med blommor och buskar i urnor och krukor.

– En del växter kan stå kvar hela året medan andra måste förvaras varmare på vintern. Många är dock härdigare än man tror och kan utan vidare stå kvar ute till jul, säger han.

Fredrik har också satt grönsaker.

– Jag har skördat rädisor, morötter och asiatisk kål, bland annat. Dessutom har jag en rad örter som jag använder i matlagningen.

Han odlar också sådant som olika chilifrukter. En del skördar han, annat är ”till lyst”.

– Urban gardening handlar inte om att vara självförsörjande utan om att ge en guldkant på tillvaron, säger han.

Fredrik är inte bara trädgårdskreatör utan också florist och har förvandlat sin del av taket till närapå en djungel. Han har också flyttat ut dekorationsföremål för att skapa stämning. Där finns till exempel en fontän och Fredrik berättar att han fyllde den med is och dricka när han hade garden party för hundratalet gäster på taket i somras. Då hade han också ställt upp ett partytält och bjudit in vänner och alla grannar.

Just Fredriks del av taket ligger i skugga större delen av dagen och det är ju många som inte skulle gilla det. Men Fredrik tycker att det är extra bra. Då trivs växterna och blir inte uttorkade av solen.

När vi hälsar på har Fredrik besök av vännen Louise Holmkvist som är frisör och hobbyodlare. Hon har också tips för urban gardening. Du kan läsa hennes tips i faktarutan här intill.