Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Takskottare riskerade livet två gånger om

Ett mindre plåtföretag i länet får 15 000 kronor i vite efter att deras takskottare upptäckts utan säkerhetslina – för andra gången.

Arbetsmiljöverkets bygginspektör passerade Ica Maxi på Boglundsängen den 3 mars och konstaterade de som skottade taket saknade personligt fallskydd. Inspektören skrev ett omedelbart förbud för arbetet att fortsätta, med ett vitesförläggande på 15 000 kronor.

– Ett par dagar senare hittade jag dem på samma tak utan lina, och skrev ut ett nytt viteshot på 30 000 kronor, berättar Ulf Boström, arbetsmiljöinspektör inom bygg och anläggning.

När han återvände ytterligare någon dag senare hade takskottarna faktiskt den rätta utrustningen.

Men det första bötesbeloppet måste företaget nu alltså betala.

Det här är bara ett exempel av de vitesförlägganden som Arbetsmiljöverkets inspektörer skrivit ut den här vintern. Ulf Boström säger att det varit ovanligt mycket slarv med säkerheten under vinterns takskottning.

– Ofta är det plåtslagarna som gör det här, men den här vintern har jag träffat en hel del ovant folk, till exempel de som jobbar på schaktfirmor.

Samtidigt påpekar Ulf Boström att slarv med fallskydd är vanligt även bland de erfarna i hela byggsvängen, året om.

– Man blir hemmablind och har jobbat i si och så många år utan att något hänt.

Regelveker säger att om arbete sker två meter över mark så måste det finnas ett fallskydd.

– Är man på ett plant tak ett antal meter från kanten så behövs det ju inte. Men så kanske man bara ska skyffla snö över kanten, och det är då det kan hända en olycka. Jag inser att det kan vara besvärligt för den som skottar, men det handlar ju om det egna livet.

Rekommendationen är också att inte jobba ensam på ett tak även om man har säkerhetslina.

– Se killen som blev hängande på Rudbecksgatan. Man kan inte ta sig upp själv i ett sånt läge, och det är lätt att tappa mobiltelefonen vid fallet. Kroppen klarar inte heller att hänga länge i ett sånt där sele, det snörar av blodtillförseln ganska bra.