Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Talang uttagen till elitsatsning

Efter att bara ha kört rallycross i ett år så har 19-åriga Dennis Fagergren redan hunnit med att vinna Svealandscupen för juniorer och blivit uttagen som en av elva juniorer till en elitsatsning bland ungdomar i Sverige.

I helgen som gick var Dennis Fagergren från Laxå i Lidköping på ett läger. Lägret var för elva unga talanger i rallycross som har blivit uttagna av Svenska bilsportförbundet till en juniorelitgrupp. Ansvarig för juniorelitgruppen är Sune Sandberg och SMSC-förarna Johan Larsson och David ”LL” Johansson.

På lägret i helgen fick Dennis Fagergren lära sig teori blandat med körpass med tips och råd från EM-tvåan Mikael Jernberg.

– Det var kul. Vi körde mycket på den nya banan som hade kostat 40 miljoner kronor att bygga, säger Dennis Fagergren.

Dennis Fagergren påpekar att suget efter att börja köra tävlingar igen ökade under helgen. Förra året vann han Svealandscupen med sin BMW M3.

– En sekund innan lampan tänds är jag nervös. När jag kommer ut på banan släpper det och det är bara kul att få köra, säger Dennis Fagergren.

– Jag är lugn när jag kör. Det gäller att köra så fort man kan, utan att bilen går sönder, fortsätter Dennis Fagergren.

När det inte är tävlingar eller träning så ägnar Dennis Fagergren mycket tid i garaget där han tillsammans med sin pappa Lasse Fagergren skruvar på bilen.

– Det kostar att bygga bilen. Det går åt cirka två däck per tävling. Sen ska bilen servas, säger Lasse Fagergren och påpekar att rallycrossen har blivit en familjeaktivitet.

– Vi åker ofta iväg hela familjen när det är tävling, säger Lasse Fagergren.

Innan Dennis Fagergren började köra rallycross körde han crosskart i fem år.

Under den tiden kom han tvåa i nordiska mästerskapen och två gånger vann han svenska mästerskapen för juniorer.

– Skillnaden mellan att köra rallycross och crosskart är att det är mindre bilar i crosskart. Annars kör man crosskart på rallybanor, säger Dennis Fagergren.

Nästa träff för Dennis Fagergren med elitjuniorlaget blir i juli i Piteå. Innan dess bär det av till flera tävlingar runt om i Sverige.