Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Talangens SM-succé: "Förvånad själv – bästa jag gjort"

 
SM-veckan 2015
Visa alla artiklar

Lucas Lennartsson hade varit skadad i 1,5 år. Men i dag slog Garphytteåkaren till – med karriärens bästa lopp. En 20:e-plats, bara två minuter bakom segrande Daniel Richardsson, i SM.

Det var i samband med att han tog studenten från skidgymnasiet i Torsby sommaren 2015 som Vintrosasonen Lucas Lennartsson, 21, fick problem med sina hälsenor.

Sedan dess har han kämpat, rehabtränat, och tävlat mycket sparsamt. Resultaten senaste 1,5 åren: 146:a-124:a-120:e-81:a i skandinaviska cupen, 41:a i 15 kilometer fritt på SM hemma i Ånnaboda i fjol. Ständigt en bra bit efter täten.

Men när årets SM drog igång i Piteå på onsdagen slog Lennartsson, som fått vara skadefri sedan i höstas, till med karriärens bästa lopp. 20:e totalt, sjua i H23-klassen, mindre än två minuter bakom segrande Daniel Richardsson.

– Ja, det här är nog det bästa jag gjort. Jag har tagit guld och silver i stafett i junior-SM och tagit en seger och fyra pallplatser i svenska juniorcupen, men det här var ändå mot bästa motstånd. Känslan jag hade i dag var ungefär den jag hade sista året som junior, att jag verkligen orkade åka på uppför backarna igen, säger Lucas.

– Jag är lite förvånad själv med tanke på hur tungt det varit de senaste 1,5 åren.

Efter studenten flyttade Lennartsson till Falun, där han ingår i en elitträningsgrupp med åkare som Calle Halfvarsson, Simon Andersson och Jimmie Johnsson.

Fram tills nu har han studerat till ekonom på heltid, men SM-succén kan ändra på det.

– Skadorna har gjort att jag ofta bara kunnat träna ett pass om dagen, och det har varit skönt att ha något att göra vid sidan om. Men nu när jag är symptomfri är det mycket möjligt att jag drar ned studietakten till halvfart till nästa läsår, för tanken är ju att jag ska upp i träningsmängd nu. Och i stället för att behöva sätta sig och plugga mellan passen är det bra om man kan slappa och sova och komma väl förberedd så man får högre kvalitet på dagens andra pass, säger Lennartsson.

Har det alltid varit självklart att fortsätta satsa, trots skadorna?– Ja, jag har alltid haft ett inre driv, att försöka se hur bra man kan bli. Och i och med att jag kom till den här elitträningsgruppen så har jag aldrig behövt träna själv utan hela tiden ingått i ett sammanhang.

För lagkompisarna i Garphyttan gick det inte lika bra i onsdagens SM-premiär.

20-årige Axel Ekström, fjolårets JVM-femma som i år finns med i utvecklingslandslaget men inte fått något genombrott under sin första säsong som senior, var 43:a, 3.07 bakom Richardsson, junioren Marcus Lennartsson slutade på 69:e plats, 4.20 efter, och Joel Lager var 72:a, ytterligare fyra sekunder från täten.

Kopparbergsonen Bill Impola, 26, som tillhör världseliten i långlopp, körde in på elfte plats, bara dryga minuten bakom Richardsson.

Charlotte Kalla vann damloppet en minut och tolv sekunder före 18-åriga stjärnskottet Ebba Andersson.

SM-veckan fortsätter med stafett, 3x10 kilometer i fristil, på torsdagen, fristilssprint på lördagen och skiathlon på söndag.

– Det blir nog svårt att toppa det här, det här är den distans som passar mig bäst. Har alltid varit snäppet bättre i klassiskt. Men nu är det bara att fokusera på stafetten och försöka göra så bra som möjligt, säger Lucas som gör förstasträckan i Garphyttans förstalag.

Ekström kör andrasträckan och Lager tredje, medan Filip Danielsson, Marcus Lennartsson och Joel Hultin bildar andralag.

Impola kör förstasträckan för SK Bore, med Oscar Persson på andra och Johannes Ringsby på tredje.

Läs om Bill Impolas SM-succé och galna veckan – med över 550 resmil – i torsdagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning nedan!