Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tände eld på lägenhetenoch tog en promenad

Den 39-årige mannen tände eld på fem ställen i sin lägenhet, låste dörren, och gick därifrån.
Medan det fortfarande brann i flerfamiljshuset i Karlskoga tog mannen en flera timmar lång promenad.
Nu har han dömts till tre års fängelse.

Det var den fjärde december förra året som Räddningstjänsten ryckte ut till adressen i Karlskoga, där det finns 27 lägenheter. När de kom fram till lägenheten tvingades de bryta upp dörren för att ta sig in. Rökdykarna fick problem med att ta sig fram i lägenheten på grund av att den var överhopad med skräppåsar och tv-apparater. Men branden kunde snabbt släckas och begränsas till mannens lägenhet. Nio lägenheter fick rökskador.

Flera timmar senare dök mannen upp på polisstationen och erkände att han tänt eld på lägenheten. Mannen har sedan dess suttit häktad i väntan på rättegång.

Mindre psykisk störning

Den rättspsykiatriska undersökningen visade att mannen vid brottstillfället led av en psykisk störning – men inte tillräckligt allvarlig för att han inte ska kunna dömas till fängelse. Undersökningen visade dock att mannens psykiska hälsa bidrog starkt till att han tände eld på lägenheten. Örebro tingsrätt tar hänsyn till det i sin dom och dömer mannen till tre års fängelse för grov mordbrand. Han ska dessutom betala ett skadestånd på 33 856 kronor till bostadsrättsföreningen som äger huset.