Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk och agera mer självständigt

I ett samhälle där människor ofta springer runt i sina små hamsterhjul, totalt blinda från det som avviker från normen och regelverket, är det uppfriskande att läsa Pelle Blohms krönikor i NA, eller bara att möta en människa ibland som faktiskt kan tänka och agera självständigt. Numera är det så ovanligt inom servicesektorn på grund av att de håller så strikt på sina regler och är så inrutade i detta system att de mister sin mänsklighet, att jag faktiskt berömmer de som förmår att handla efter eget förnuft. Jag upplever att det både finns en rädsla för att göra fel, samt de som använder reglerna för att hävda sig och känna sig viktiga. Men när reglerna är till för reglernas skull (för att skydda ett företags intressen snarare än att bistå människan), till den grad att där inte finns någon flexibilitet, då mister vi det mänskliga.

I detta ramverk av regler är det lätt att förblindas. Men vi måste komma ihåg att reglerna är till för människan och inte tvärtom! Och om vi når en gränslinje där reglerna inte längre stöttar eller gynnar mänskligheten, då är det dags att koppla på det sunda förnuftet och tämja på, eller förändra reglerna, så att mänskligheten och integriteten förblir det som står i centrum. Annars blir vi lätt en flock får som snällt ska bräka efter systemets pipa – vi mister vår identitet.

Som Blohm skriver i NA (söndag 12 januari); ”...hur mycket teoretisk kunskap du än har så hjälper det inte om ens hjärnors humanistiska nivå är som ett svart hål.”

”Mist inte det mänskliga förnuftet”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel