Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk om en kvinna slår en man

En man och en kvinna går på en offentlig plats. Mannen börjar bråka med kvinnan. Han knuffar henne. Han skäller på henne. Han tar tag i hennes huvud. Hon försöker värja sig. Det dröjer inte många minuter förrän omgivningen reagerar. Först kvinnorna som står i närheten. De ropar på mannen att lägga av. Och sedan börjar även män i omgivningen att ingripa.

Det hela är en gatuteater, just för att se hur omgivningen reagerar.

Men så görs gatuteatern om. Samme man och samma kvinna. Men den här gången är det kvinnan som blir aggressiv. Kvinnan gör exakt samma saker mot mannen, som mannen tidigare har gjort mot henne.

Men omgivningens reaktion visar att de inte tar situationen på allvar. Ingen ingriper över huvud taget. De som över huvud taget reagerar sitter och flinar, som om det som pågår är en form av underhållning. Är det komiskt att det den här gången är en kvinna som slår en man – och inte tvärtom?

Män slår kvinnor. Det är vår bild av hur det ser ut. Men är det alltid så? Nej, naturligtvis inte. Kvinnor slår också män.

Och även om det vore så att det i 99 fall av 100 eller 999 fall av 1 000 är män som slår kvinnor, så är reaktionen på gatuteatern präglad av människors föreställningar och fördomar, snarare än av den faktiska situationen.

I november 2013 publicerades två studier från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Det är, enligt studierna, minst lika vanligt att män råkar ut för våld i nära relationer som att kvinnor drabbas. I båda studierna var det åtta procent av kvinnorna som hade utsatts för våld i nära relationer.

I den ena studien var det lika stor andel av männen, det vill säga åtta procent, som hade utsatts. I den andra var det elva procent av männen. Tendensen är alltså att det är en större andel av männen som utsätts för våld.

Det är ändå relevant att tala om mäns våld mot kvinnor som ett strukturellt våld. Kvinnor som utsätts för våld drabbas hårdare.

Kvinnorna var också mer utsatta för att partnern försökt kontrollera hennes umgänge med familj och vänner. Kvinnor uppger oftare att de använt våld i självförsvar. Män är värre som våldsutövare än kvinnor.

Men låt oss gå tillbaka till gatuteatern. Där hade regissören bakom experimentet noggrant sett till att det var två personer med likartad kroppsbyggnad som agerade. Kvinnan utsatte mannen för ett våld som i detalj var likadant som det våld som mannen tidigare utsatte kvinnan för.

I det ena fallet reagerade omgivningen med att ingripa. I det andra fallet betraktade människor händelsen närmast som underhållning.

Det skulle kunna jämföras med vår reaktion på om någon faller ihop på gatan. Vad gör vi om en kostymklädd man eller en elegant klädd kvinna plötsligt segnar ner? Och vad gör vi om den som segnar ner ser ut som genrebilden av en tiggare eller en uteliggare? Det är i sådana situationer som vår medmänsklighet sätts på prov.